Gymnastikbråket i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

En meriterad tränare i Örnsköldsvik anklagas för att med sina hårda metoder ha drivit barn och ungdomar till ätstörningar och självmordstankar. Anklagelserna har utretts och tränaren stängts av på livstid – men historien om tränaren har flera bottnar, visar SVT:s granskning.

Gymnastikbråket har skakat Örnsköldsvik i snart fem år. Foto: Thomas Sundberg/SVT

– Det är inte meningen att det ska vara tjejer i två olika klubbar som inte ens törs heja på varann, säger Peter Gröndahl som varit sportchef i båda klubbarna.

UPPRINNELSEN • 2015

2015 slutar den ryska elittränaren i elitsatsande Örnsköldsviks gymnastikklubb, ÖGK. Hon säger att hon erbjudits förlängt kontrakt men slutat på grund av barnledighet och en schism om anställningsvillkoren.

ÖGK säger att de sagt upp tränaren för att hon inte delar den svenska gymnastikens värdegrunder, och att de haft upprepade möten för att hon ska förstå allvaret.

Men sparade sms visar att föreningen snarare vädjade att hon skulle stanna: ”Vi anser att vi behöver ha dig kvar”, skriver en styrelseledamot. Hon ombeds ”jobba hos oss fortsättningsvis också.. timmar, dagar”

En gymnastikklubb bröts upp i två. Foto: Thomas Sundberg/SVT

UTBRYTNINGEN • 2016

Sommaren 2016 bestämmer sig nio familjer för att bryta sig ur ÖGK och starta en ny förening: Höga Kusten gymnastikklubb, HKGK. Det har varit bråk om pengar, elitfokusering och insyn.

ANKLAGELSERNA • 2016

Tränaren engagerar sig i utbrytarklubben. Sex veckor efter att HKGK formellt bildats hösten 2016 anklagas tränaren i en anmälan till Gymnastikförbundet för att på elva punkter ha kränkt och psykiskt misshandlat barn och unga i den gamla föreningen, vilket hon förnekar.

”Det viktigaste är att barn och ungdomar har vågat bryta en tystnad och berätta om övergrepp” – Jennifer Pettersson

Förbundet lägger ned ÖGKs anmälan på grund av preskription.

TRÄNAREN

”Jag tror att de hämnas på att jag lämnade dem” – tränaren

Den tidigare sportchefen menar att kritiken riktar sig mot fel tränare.

”Anklagelserna mot tränaren är helt felaktiga” – Peter Gröndahl

ANMÄLNINGAR • 2016-2017

I slutet av 2016 och 2017 gör företrädare för ÖGK flera anmälningar mot tränaren, som då gått till den nya klubben. Bland annat ska hon vid en tävling ska ha ignorerat en av sina tidigare adepter i ÖGK.

Tränaren polisanmäls av Gymnastikförbundet för kränkningarna som ska ha skett under ÖGK-tiden men anmälan läggs ned då inga brottsoffer träder fram. Ytterligare en polisanmälan görs och läggs ned.

Hösten 2017 anmäler ordföranden i ÖGK tränaren till diskrimineringsombudsmannen för att ha förstört flera barns och familjers liv.

Gymnastikförbundet försöker hjälpa de båda klubbarna att lösa konflikten, utan resultat.

KONFLIKTEN DJUPNAR • 2018

Under 2018 eskalerar situationen mellan de båda föreningarna. På sommaren får socialtjänsten i Örnsköldsviks kommun en orosanmälan mot HKGK för att de låter barn tränas av tränaren. Det visar sig senare att anmälan kommer från ÖGK. Senare riktas flera anonyma orosanmälningar mot föräldrar i HKGK.

”Vi fick en orosanmälan över oss, när vi var på semester ringde de från socialtjänsten” – Kristin Edblom Westin

UTREDNINGEN • 2018

2018 går föreningarna med på att göra en oberoende utredning av de då tre år gamla anklagelserna mot tränaren. En psykolog genomför samtal med tränaren samt hennes två hjälptränare i HKGK och 13 av hennes tidigare adepter i ÖGK.

Gymnastikförbundet kommer till slutsatsen att hon är olämplig utifrån vittnesmålen från ÖGK.

Inga barn eller föräldrar i tränarens nya klubb hörs.

I DEN NYA KLUBBEN

”Mitt barn brinner för det här. När man nämner träning, hon blir som ett solsken” – Rickard Sahlén

”Jag förstår inte för jag har inte upplevt något av det som de säger” – Siri Wahlbeck

BERÄTTELSER OM SJÄLVMORDSTANKAR • 2018

Trots att bara några få känner till innehållet i den internutredning som gjorts av Gymnastikförbundet framkommer uppgifter om att barn mår psykiskt dåligt och har självmordstankar. Förbundet kräver att de ska få professionell hjälp.

Klubben menar att de kan hantera det själva – vilket leder till att Gymnastikförbundet sommaren 2018 gör en orosanmälan mot ÖGK.

TRÄNAREN STÄNGS AV • 2019

Inte heller den kritiserade tränaren får läsa utredningen. Förbundet hänvisar till integritetsskäl.

I januari 2019 tar Gymnastikförbundet det formella beslutet att tränaren är olämplig, och HKGK rekommenderas att avbryta samarbetet. Beslutet om tränarens olämplighet går inte att överklaga.

Tränaren stängs av från förbundets utbildningar, som är obligatoriska för att kunna verka som tränare. I praktiken är det ett yrkesförbud.

KLUBBEN UTESLUTS • 2019

HKGK har ändå fortsatt förtroende för tränaren, men får veta att om de fortsätter att anlita henne riskerar klubben uteslutning ur Gymnastikförbundet, vilket också sker hösten 2019.

ÖVERKLAGAN • 2019

HKGK överklagar till Riksidrottsnämnden som är idrottens ”högsta domstol”. Hösten 2019 upphävs uteslutningen eftersom nämnden anser att Gymnastikförbundets utredning strider mot grundläggande rättsprinciper – en förening kan inte uteslutas baserat på hemliga anklagelser som den inte får chans att bemöta.

”Vi är inte en rättslig instans”  – Pia Josephson

FÖRBUNDET STÅR FAST

Riksidrottsnämndens bedömning påverkar inte Gymnastikförbundet. Beslutet om tränarens olämplighet står fast. Rekommendationen till alla föreningar är att inte befatta sig med tränaren.

Under juni 2020 får SVT besked att utredningen som fått så stora konsekvenser aldrig gjordes.. Psykologen uppger att hon varken haft någon uppfattning om tränarens lämplighet eller haft något utredningsuppdrag. Förbundet medger ”slarv” och säger nu i stället att man gjort en samlad bedömning av tränaren varav psykologbedömningen var en del

NU DÅ? • 2020

Januari 2020 kommer en ny anmälan till Gymnastikförbundets juridiska nämnd, från ÖGK mot HKGK och tränaren. Eftersom hon stängts av från förbundets obligatoriska utbildningar så har tränaren inte heller rätt att bedriva träning, står det i anmälan.

I samma veva får SVT veta att ÖGK en gång tidigare har anmält en annan tränare, också då efter att denna bytt klubb.

Fotnot: Efter publiceringen har Gymnastikförbundet hört av sig med följande synpunkt: Gymnastikförbundet har lämnat en rekommendation till den nuvarande föreningen att den aktuella ledaren inte ska vara tränare för barn och unga. Gymnastikförbundet tillåter tillsvidare inte ledaren att gå några av oss arrangerade utbildningar. Vi inledde i februari en dialog med nuvarande föreningen för att hitta en väg framåt, men har inte kommit vidare i de diskussionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnastikkonflikten i Örnsköldsvik

Mer i ämnet