• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: SVT / arkiv

Timråbo häktad i oljehärvan

Publicerad

En Timråbo i 60-årsåldern häktades på fredagen misstänkt för inblandning i den större härva med importerad diesel som nu nystas upp.
Ligan misstänks ha importerat miljontals liter diesel som deklarerats som smörjolja – och undanhållit punktskatt för totalt runt 20 miljoner.

Häktningsförhandlingarna i tingsrätten i Malmö pågick hela fredagen.

Misstankarna gäller grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. De inblandade misstänks ha importerat miljontals liter diesel från ett annat EU-land, men deklarerat det som smörjolja och därmed undanhållit punktskatter för sammanlagt omkring 20 miljoner kronor.

Pågått i nästan fyra år

Verksamheten ska ha pågått sedan i början av 2015 fram till nu i höst.

Det är sju av de misstänkta i härvan, där ett tiotal personer suttit anhållna sedan i tisdags, som begärts häktade under fredagen. En av huvudfigurerna i utredningen häktades redan under torsdagen.

Misstänkt på sju punkter

Två personer med koppling till Västernorrland är enligt uppgift till SVT inblandade.

En av dem, en Timråbo i 60-årsåldern, tillhör de sammanlagt åtta män som begärts häktade i slutet av veckan. Han har sedan i tisdags morse suttit anhållen i arresten i Sundsvalls polishus.

Enligt kammaråklagare Anders Petterssons häktningsframställan är Timråbon på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott på tre punkter och för grovt skattebrott på fyra punkter.

Restriktioner

Som häktningsskäl anger åklagaren att det finns risk att Timråbon på fri fot

  • Avviker eller på annat sätt undrandrar sig lagföring eller straff
  • Genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning
  • Fortsätter sin brottsliga verkksamhet.

Åklagaren vill också att 60-åringen beläggs med restriktioner – det vill säga att han inte kan ha någon kontakt med omvärlden förutom med sin försvarare – under tiden i häkte.

Punktskattefiffel

Det var i tisdags morse som Ekobrottsmyndigheten i samarbete med Polisen och Skatteverket slog till med razzia och husrannsakan mot flera företag i oljebranschen.

Tillslagen gjordes samtidigt på flera platser i Skåne, i Jönköpings län och i Timrå. Beslag gjordes och sammantaget ett tiotal personer anhölls alltså som misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i organiserad form – där de inblandade genom ett flertal bolagsbildningar, bulvaner och så kallade målvakter alltså lyckats undanhålla staten runt 20 miljoner kronor i punktskatt.

49-åring tidigare dömd

I januari i fjol föll domarna i en identisk härva där en nu 49-årig man från Medelpad var inblandad.

Där handlade det också om en liga som importerat diesel i totalt närmare 200 tankbilar men deklarerat det som smörj- och rostskyddsolja och därmed tjänat tiotals miljoner kronor i undanhållen punktskatt.

Fick tiotusentals kronor svart – varje gång

Huvudmannen i den härvan dömdes till fem års fängelse och näringsförbud i tio år. 49-åringen från Medelpad dömdes till tre års fängelse för medhjälp till grovt skattebrott.

Enligt domen ska 49-åringen ha ”förmedlat kontakter med oljeleverantörer och agerat för att lösa problem i samband med leveranserna”. Han ska enligt domen har fått mellan 20 000 och 30 000 kronor svart per leverans i ersättning för sina tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer