Nacksta hälsocentral i Sundsvall läggs ner Foto: Barbro Sellin, SVT

Hälsocentraler slås samman och en läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige fattade på onsdagseftermiddagen beslut om förändringar i primärvården för Västernorrlänningarna. Förändringar som stavas nedläggning och sammanslagning.

Fullmäktiges ledamöter hade redan innan mötet sina åsikter klara om den utredning som benämns ”Förslag på ny organisation för hälsocentralerna Primärvården Region Västernorrland”. Utredningen pekar på problemen med hälsocentraler som har litet patientunderlag och problem med rekrytering av personal.

Med utredningen i ryggen har den politiska majoriteten lagt fram ett förslag som nu antagits:

  • Hälsocentralen Husum/Trehörningsjös verksamhet, som idag är fördelad i Björna, Trehörningsjö och Långviksmon, ska koncentreras till Husum med en distriktssköterskemottagning i Björna. Mödravård hänvisas till den mottagning som finns vid hälsocentralen Ankaret. Filialen i Trehörningsjö läggs alltså ned.
  • Hälsocentralerna Ramsele och Junsele blir en enhet med Junsele som filial till Ramsele. Distriktssköterskemottagningen i Näsåker stängs.
  • I Sundsvall stängs hälsocentralen Nacksta och hälsocentralen i Liden blir filial till hälsocentralen Granlo.

Många debattvilliga

Beslutet togs efter lång och tidvis hård debatt och det var många som skrev upp sig på talarlistan. Oppositionen hade Isabell Mixter (V), Nina Orefjärd (V) och Mathias Westin (SJVP) i spetsen som tongivande kritiker till förslaget. Westin kritiserade främst nedläggningen av filialen i Trehörningsjö. Lena Asplund (M), Glenn Nordlund (S) och Ingeborg Wiksten (L) hörde till de som försvarade majoritetens förslag i talarstolen.

Många alternativ till Nacksta

Lena Asplund liknade under debatten oppositionen vid pojken med guldbyxorna manade till ett större ansvarstagande. Även om det innebär att man måste fatta obekväma beslut. Hon påpekade också att det för Nackstabornas del finns fem hälsocentraler inom fem kilometers avstånd. Mixter och Orefjärd sköt främst in sig mot beslutet att lägga ner Nacksta och efterlyste underlag för att kringliggande hälsocentraler kan ta emot Nackstas patienter. ”Gör om och gör rätt” menade Orefjärd och yrkade, liksom flera andra, på återremiss.

– Det är inte lätt alla gånger, men vi har valt det här och då måste man fatta de tuffa besluten sade Lena Österlund (S) som hoppade in som ersättare i slutet av mötet, och yrkade på bifall till förslaget. Det blev efter omröstningen också mötets beslut.

41 av ledamöterna röstade ja till förslaget, 28 nej, 7 avstod och en ledamot var frånvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.