Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tess och Hanna, och fler Sollefteåungdomar, berätta om deras företagsidéer. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Hanna och Tess startar företag i Sollefteå – drömmer om Paris

Publicerad

15 gymnasieungdomar i Sollefteå har fått möjlighet att driva eget företag – bland dem finns Tess Söderqvist och Hanna Hägglund som ger väskor nytt liv.

– Det är svårt att sälja i Sollefteå. Vi säljer det mesta på nätet och de flesta av våra kunder finns i Stockholm, säger Tess Söderqvist.

Det är genom projektet Sommarlovsentreprenör som de driver företaget, där de köper in begagnade väskor som de pyntar om och fräschar till.

– Vi kommer att fortsätta med det här och sen plugga. Senare vill vi starta ett riktigt företag, säger Hanna Hägglund.

Stort intresse bland gymnasieungdomarna

– Egentligen så var det bara 10 deltagare som skulle vara med, men med lite hjälp av Sollefteå kommun så lyckades vi höja den till 15, så det är ett bra intresse, säger Viktor Larsson som är handledare för Sommarlovsentreprenörerna i Sollefteå.

Får startkapital

Ungdomarna får ett startkapital på 2 000 kronor och en veckas kickoffutbildning. Sedan är det meningen att de ska testa att driva ett eget företag med stöd av en handledare.

Sommarlovsentreprenör drivs av Technichus i Härnösand och alla kommuner i Västernorrland är med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.