”Häxjakt på kommunledningen”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för (S)-triden om kommunalrådsposten i Kramfors har lockat massor av besökare. På söndagskvällen avgjordes frågan.

Han petades av valberedningen men i kväll tar kommunalrådet i Kramfors, Micael Melander (S), strid för att få sitta kvar. Själv tror han sig ha en god chans. Det var mer än fullsatt när arbetarekommunens årsmöte inleddes klockan 17 på söndagkvällen och många ville ställa frågor kring valet.

– Det är något slags häxjakt på kommunledningen och jag förstår inte vad det är som ligger bakom sa till exempel Rolf Eriksson från talarstolen.

Maktstrid i Kramfors

Rolf Eriksson sitter själv i valberedningen men han har inte ställt sig bakom beredningens förslag att byta ut nuvarande kommunalrådet Micael Melander mot Jan Sahlén.

– Vi har ju länge talat om en föryngring av partiet och när det sker så är det inte bra det heller fortsatte Rolf Eriksson.

Det är 130 personer som nu ska avgöra frågan i en sluten omröstning. Och det är just mellan Micael Melander och Jan Sahlén som striden står.

Tänker ta strid

Petade Micael Melander var snabb att reagera när nomineringarna blev kända i veckan. Han tänker ta strid.

– Jag upplever att jag har ett starkt stöd i partiet och jag vet till och med att det finns ledamöter i valberedningen som anser att jag borde få fortsatt förtroende, säger Melander till Mittnytt.

Söndagskvällens årsmöte hålls på hotell Höga Kusten och det är ett möte som föregåtts av ett partibråk inför öppen ridå. Med ett väljarstöd på 49,5 procent i senaste valet har socialdemokraterna ett stortt inflytande över vilka som sitter på toppositionerna i kommunhuset i Kramfors och i veckan veckan blev det känt att valberedningen föreslår radikala ommöbleringar bland partiets toppnamn.

Förvånad partiveteran

I praktiken föreslår valberedningen att kommunalrådet Micael Melander avsätts från positionen som kommunstyrelsens ordförande. I stället för man fram två nya namn, Jan Sahlen som ordförande med Gudrun Sjödin som vice ordförande. Själv petas Melander ner till en mindre betydelsefull 16e plats på fullmäktigelistan.

Så här säger en partivetereran i Kramfors som Mittnytt pratat med.

– Jag är minst sagt förvånad. Jag har 40-50 års erfarenhet av kramforspolitiken och vi brukar inte avsätta folk så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstrid i Kramfors

Mer i ämnet