Micael Melander (S), kommunalråd i Kramfors

Uppmanades avgå självmant

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen har kommunalrådet Micael Melander fått beskedet att han saknar partiets förtroende. Men det är fortfarande höljt i dunkel varför han avsätts.

I såväl Timrå som Kramfors pågår interna partistridigheter inför höstens val, och i båda kommunerna har sittande kommunalråd ifrågasatts av den egna rörelsen.

I Kramfors sker striden inför öppen ridå sedan arbetarekommunens valberedning på onsdagen presenterade nomineringarna inför helgens nomineringsstämma på hotell Höga Kusten. Nomineringslistan innehöll bomben att sittande kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande, Micael Melander inte föreslås till omval. Istället petas han ner till 16:e plats på fullmäktigelistan.

Maktstrid i Kramfors

Tar strid

Läget har skärpts ytterligare sedan Micael Melander i bland annat Mittnytt deklarerat att han inte tänker avgå frivilligt utan tänker ta strid för sin position. Inom socialdemokratin i Kramfors är samtalsämnet idag givet.

– Jag har varit partimedlem i 40 år och har inte upplevt något liknande. I vårt parti brukar man inte avsätta kommunalråd på det här sättet. Samtidigt måste man ha partiets förtroende för att sitta kvar, säger Anne-Marie Sohlén i Ådalens (S)-förening.

Enligt Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet är det ovanligt med öppna stridigheter i partier.

– Att det förekommer interna stridigheter i partier är naturligt och inte ovanligt. Det ovanliga i det här fallet är att det sker så här öppet. Det är också ovanligt att en politiker väljer att gå emot de oskrivna spelreglerna och ta strid om en position, säger han.

Partiets förtroende

Mittnytt har pratat med en rad partiföreträdare i kommunen under dagen och alla med insyn i valberedningens arbete uppger att Micael Melander vid två tillfällen fått information om att han saknar partiets förtroende. Det första mötet skedde i januari och det andra så sent som i måndags.

Micael Melander själv bekräftar att han fått information, men förnekar bestämt att han fått veta varför han förlorat partiets och valberedningens förtroende.

– Nej jag vet inte varför. Kritisera mig gärna, den diskussionen tar jag men i det här fallet har jag ingen aning om vad som ligger bakom. Jag har inte begått några fel som jag känner till, säger han till Mittnytt.

Olika bilder

Thomas Näsholm (S) är valberedningens ordförande. Han är av en annan uppfattning.

– Det får stå för honom. Vi har redogjort varför vi föreslår en annan kandidat och jag kan bara beklaga att det blir en öppen konflikt.

– Vi har gjort en samlad bedömning av de fyra år han lett kommunen. Det handlar om att kunna fylla rollen som lagledare och bygga ett väl fungerande lag, säger Näsholm.

Flera som Mittnytt pratat med i partiet i Kramfors nämner ledarskapsfrågan som en viktig faktor när Micael Melander inte nominerats för fortsatta uppdrag. Andra hänvisar till andra, mer specifika skäl. Oklart vilka.

Kramfors är ett av länets starkaste (S)-fästen. Partiet vann 49,5 procent av rösterna vid senaste valet och har 20 av fullmäktiges 41 mandat. Från att ha varit partiets toppnamn föreslås ha nu på en undanskymd 16e plats på fullmäktigelistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstrid i Kramfors

Mer i ämnet