Glada miner var det när Per-Joar Hansen och Mika Sankala presenterades som nytt tränarpar för Giffarna i december 2007. Tio månader senare fick de silkessnöret, med sex omgångar kvar av allsvenskan. Foto: SVT / arkiv

Hansen/Sankala de senaste som sparkats under säsong

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har det varit ganska lugnt på tränarfronten i GIF Sundsvall fram till dagens besked att Joel Cedergren får gå med omedelbar verkan.

Annat var det i början av 2000-talet. Under en treårsperiod sparkade klubben tre tränare under pågående säsong.

Joel Cedergren har varit GIFs huvudtränare sedan säsongen 2013. Då tillsammans med Roger Franzén, som lämnade hösten 2016 efter en lång period med dåliga resultat. Joel Cedergren fortsatte ändå och att han nu får lämna uppdraget som huvudtränare i GIF Sundsvall mitt i fotbollsallsvenskans slutspurt bryter en decennielång trend när det gäller tränarfrågan i Giffarna.

Klubben som har en stämpel på sig att genomgå kriser framför allt om höstarna har inte entledigat tränare mitt i säsongen det senaste årtiondet.

GIF Sundsvall

Senast klubben bröt tränarkontraktet under pågående säsong var 2008. Då fick duon Per-Joar Hansen och Mika Sankala gå i början av oktober när Giffarnas allsvenska existens var allvarligt hotad.

Åkeby in

Sören Åkeby ersatte men det hjälpte inte. ”Norr-Landslaget” degraderades och gjorde tre säsonger i superettan under Åkebys ledning innan man åter spelade allsvenskt 2012. Klubben åkte dock ur direkt och Sören Akeby lämnade – men det var först efter säsongens slut.

2005, Giffarnas då sjätte allsvenska säsong i rad, presenterades Jan-Halvor Halvorsen som ny huvudtränare. Men resultaten uteblev och när hotet om nedflyttning började bli akut sparkades han till förmån för den tillfälliga lösningen Anders Högman.

Men inte heller han kunde/hann vända skutan och precis som 2008 degraderades GIF trots tränarbytet i slutet.

Wilsoneran

Året efter kom David Wilson till Sundsvall som mannen som skulle ta Giffarna tillbaka till fotbollens finrum direkt. Det gick inget vidare. Exallsvenska GIF Sundsvall låg i botten av superettans tabell när Wilson till sist fick silkessnöret.

Mika Sankala tog vid och ledde laget även året efter som slutade med allsvenskt avancemang. Då fick han Per-Joar Hansen vid sin sida – och resten vet ni alltså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIF Sundsvall

Mer i ämnet