Filmen visar hur chauffören slängs omkull av en fripassagerare. Foto: Facebook

Här misshandlas busschauffören av en passagerare

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören ska avvisa en passagerare som stigit på bussen utan att betala. Då går passageraren till angrepp mot chauffören som kastas ned på golvet. Händelsen filmas med en mobiltelefon och filmen har fått stor spridning på sociala medier.

Misshandeln inträffade för en dryg månad sedan på en buss mellan Sundsvall och Härnösand. Händelsen bevittnades av många passagerare och filmades av en privatperson med mobiltelefon.

Filmen visar hur busschauffören handgripligen försöker föra ut en ung man från bussen, men mannen drar omkull chauffören som faller handlöst mot golvet. Andra passagerare kommer till undsättning och lyckas få ut angriparen ur bussen.

Vägrade betala

Hans Fälldin som är presstalesman på bussbolaget Din Tur i Västernorrland berättar om upprinnelsen till händelsen som inträffade vid hållplatsen i Birsta. En passagerare steg på genom den bakre ingången i bussen och vägrade att betala.

– En manlig person uppmanades att kliva på fram och betala men svarade att han inte tänkte betala, berättar Hans Fälldin.

Rädda chaufförer

Misshandeln är anmäld till polisen och Hans Fälldin tycker att det är beklagligt att chauffören ska utsättas för våldshandlingar i sitt arbete. Den aktuella busslinjen är ökänd bland chaufförerna och vissa är rädda när de kör på sträckan.

– Föraren ska kunna ägna sig åt att köra buss, konstaterar han och menar generellt sett att den här typen av beteende kan bero på någon form av missbruk hos angriparen.

Busschauffören själv har avböjt att uttala sig i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.