På de här platserna i Västernorrland övar Försvarsmakten i dagarna. Foto: karta SVT design

Här övar Försvarsmakten: ”Bäst på plats”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har kriget kommit till Västernorrland.

Varför då?

– Västernorrland är ett väldigt viktigt område för att kunna öva i, det är viktigt placerat i Sverige, säger Therese Fagerstedt, informatör på Försvarsmakten.

Soldater från Livgardet övade strid i bebyggelse och stadsmiljö under onsdagen i villaområdet Brösta utanför Örnsköldsvik.

Försvarsmakten kommer att vara kvar på plats i områdena kring Härnösand och Örnsköldsvik fram till slutet av veckan. En bro mellan Kronholmen och Södra Brännan i centrala Härnösand kommer bland annat att byggas av Göta ingenjörregemente (Ing2) med start på fredag.

”Härnösand försvaras bäst på plats”

Totalt 300 soldater deltar i övningarna.

– Det viktigt för oss att öva i olika typer av terräng. Dels behöver vi öva på att transportera förband från olika platser till Västernorrland. Sen när vi är på plats så behöver vi också öva på dels terrängen som finns här, den bebyggelse, och de här krigsbroarna, säger Therese Fagerstedt.

Huvudsyftet med övningen är att försvara Härnösand.

– Det gör vi bäst på plats. Nedre Norrland är ett strategiskt viktigt för oss, det har mycket att göra med läget.

Prata med soldater

På lördag kan man träffa Försvarsmakten i Härnösand.

– Då kommer man få titta lite närmare på den utrustning som vi har och träffa och prata med soldater som har en del förevisningar och så kommer vi att ha lite aktiviteter för barnen, säger Therese Fagerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.