Den svenska marinens största fartyg HMS Belos låg vid kaj i Härnösand under söndagen, till intresserade civilisters beskådande. Foto: Håkan Sjöström SVT

Marinens största örlogsfartyg visades upp i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Marinens övningsaktiviteter i vattnen kring Härnösand de senaste dagarna är ett led i Försvarsmaktens ambition att markera närvaro i nedre Norrland. På söndagen låg ubåtsräddningsfartyget HMS Belos vid kaj och kunde beskådas av intresserade länsbor.

– Vi vill visa att vi opererar längs hela vår svenska kust, säger fartygets befälhavare Mats Larsen.

Försvarsmakten har under de senaste veckorna bedrivit övnings. och insatsverksamhet i Jämtlands och Västernorrlands län, bland annat i Östersund och nu senaste alltså i Härnösand.

Skälet är att Försvarsmakten vill markera närvaro i den strategiskt viktiga delen av landet som för närvarande saknar fasta militära förband.

Testat räddningsfarkosten

Under de senaste dagarnas verksamhet av marinen utanför Härnösand det bland annat dykts med räddningsfarkosten som finns ombord på HMS Belos som är Sveriges största militära fartyg med en längd på drygt 100 meter.

Så här ser HMS Belos räddningsfarkost ut när den sänkts ner i vattnet. Foto: Försvarsmakten

– Vi har även tagit emot gymnasieelever från sjömansutbildningen här i Härnösand. Sjövärnskåren har också varit här och tittat, berättar Mats Larsen.

”Nyfiken”

Under söndagen låg fartyget vid kaj i Härnösand till allmänhetens beskådan. Linda Näslund från Härnösand av en av de totalt runt 800 privatpersonerna som tog chansen att ta sig en titt på örlogsfartyget både in- och utvändigt.

Dykaren Joakim Nilsson visar upp modernare och äldre dykarutrustningar. Foto: Barbro Sellin SVT

– Jag var nyfiken. Spännande att se vad Sverige har att erbjuda. Det var helt magiskt faktiskt. Jag var inte så intresserade innan, men nu, under resans gång... wow! Det var jättekul att se. Särskilt räddningsfarkosten och tryckkamrarna, säger hon.

Fakta om HMS Belos

  • HMS Belos (A214) är Sveriges största örlogsfartyg.
  • Det är 104 meter långt, 18 meter brett och 6 000 ton tungt.
  • Ubåtsräddningsfartyget gör 13 knop. Det fungerar också som dykfartyg.
  • HMS Belos sjösattes 1985, har en besättning på 30 officerare och har Karlskrona som hemmahamn.
  • Fartyget har tryckkammare, dykarklockor och flera undervattensfarkoster som kan operera ända ner till 1 000 meters djup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.