Foto: SVT Jämtland / arkiv

Ökad militär närvaro i nedre Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kommer att bedriva ökad militär verksamhet i nedre Norrland den närmaste tiden.
– Vi kommer att vara på land, i luften och på havet. Med anledning av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge vill vi markera vår närvaro här, säger försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist.

Militära förband från hela Sverige deltar. Det handlar både om utbildning och insatsverksamhet, och såväl armén som marinen och flyget kommer att öka sin närvaro i regionen under den närmaste tiden i ett område som definieras som ”Jämtland, Ångermanland och Bottenhavet”.

– Men vi kommer även att vara verksamma i Sundsvallsområdet, förtydligar Melina Westerberg, kommunikatör vid Försvarsmakten.

”Den närmaste tiden”; under hur lång tid då?

– Det kan vi inte säga exakt. Men vi kommer att vara på plats under en ganska lång tid, säger Melina Westerberg.

”Strategiskt viktigt”

– Det här området är strategiskt viktigt med förbindelser i såväl nord-sydlig riktning som öst-västlig riktning. Med anledning av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge vill vi markera vår närvaro här, säger Jan Thörnqvist.

Insatsverksamheten beskrivs som ”skarp” på Försvarsmaktens egen webbplats.

Hur skarp då? Skarp-skarp?

– Nej, det var kanske lite klumpigt formulerat. Skarp verksamhet som sjöövervakning och patrullering kommer att ske på civil allmän plats. Men när det gäller skjutning med skarp ammunition sker det enbart på särskilda övningsområden, säger Melina Westerberg.

Vill synas

Att den militära närvaron ska öka i regionen på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget, hur ska man tolka det? Ska invånarna vara oroliga?

– Nej, inte alls. Men vi vill synas i hela landet. Och Försvarsmakten vill öva och verka i en del av landet där vi inte har några förband för närvarande, men som ändå är en strategiskt viktig del av landet, säger Melina Westerberg.

Vad kommer ni att göra?

– Det kan vi inte berätta närmare. Det är än så länge en operativ planeringsfråga.

”Respektera avspärrningar”

Aktiviteterna inleddes i Östersund i veckan och kommer successivt att utökas österut till bland annat Sollefteå, Härnösand och Sundsvall.

Försvarsmakten betonar att det är viktigt att avspärrningar och varningar i samband med övningar ”och annan verksamhet” respekteras av allmänheten.

Överträds de ofta?

– Nja, men det händer att nyfikna uppehåller sig i anslutning till och ibland också innanför avspärrningar.

Svamp- och bärplockare?

– Det också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer