Hittills har Klätterklubben i Härnösand fått använda sig av alternativa ställen utomhus att öva klättring på. Foto: Per Jonsson

Härnösands klätterklubb får 1,4 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Klätterklubben i Härnösand har funnits i drygt tio år och har under den tiden försökt hitta alternativa platser för att utöva klättring. Med stödet från Allmänna arvsfonden på 1,4 miljoner kronor kan de nu bygga en inomhushall.

Intresset för klättring har visat sig vara stort bland ungdomar i Härnösand, enligt en kommunal enkätundersökning. Klätterföreningen har tidigare haft tillgång till en mobil klättervägg.

 – Vi har ju inte haft möjlighet att ta med folk i vår verksamhet på samma sätt. Vi har ju inte haft ett ställe där vi kan vara. men nu ser vi att vi kan få den möjligheten, säger Per Jonsson kassör i Härnösands klätterklubb. 

Aktivitetshall

Klätterhallen kommer att byggas i Hernöverkens lokaler i Härnösand. Där finns redan en nyss invigd padelhall och en golfsimulator.

 – Byggstart för klätterhallen är inte klart än. Det är en del administrativt  arbete som måste redas ut först. Vi har inte pengarna på banken än, så att säga men vi har beslutet. Nu ska vi börja med att planera med fastighetsägaren.

Vad är Allmänna arvsfonden?

Allmänna arvsfonden är en svensk statlig fond, instiftad av Sveriges riksdag 1928, dit medel tillfaller från de dödsbon som inte har någon arvinge. Föreningar och andra ideella organisationer kan söka projektstöd ur fonden. Projekten ska vara av ideell karaktär till förmån för barn, ungdom och personer med funktionsnedsättning. År 2019 fördelades 749 miljoner kronor. Över 10 000 projekt har fått pengar ur fonden sedan 1970.

Källa: Wikipedia/Allmänna arvsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.