Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Härnösandsmordet: Krisledning i samarbete med polis – skapar trygghet för gymnasieelever

Mordet i Härnösand: Krisledningsgrupp i samarbete med polis

Uppdaterad
Publicerad

– Det är fruktansvärt att det kan hända i en så liten stad, säger några högstadieelever i Härnösand om mordet på en gymnasieelev i söndags. Kommunens krisledningsgrupp samarbetar med polisen för att skapa trygghet för gymnasieelever.

Förra helgen mördades en gymnasieelev i Härnösand och en 22-åring har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, grovt olaga hot och misshandel. Gymnasieeleven bodde i ett område med studentlägenheter och det är i den mördades bostad våldsdåden ska ha skett.

Skapar extra god trygghet

För gymnasieskolan har det varit en utmaning att hantera elevernas sorgearbete, särskilt när de är utspridda och har distansundervisning till följd av coronapandemin. Härnösands kommun stöttar skolan i en krisledningsgrupp, som också har kontakt med polisen. Bland annat har fler fältassistenter efterfrågats.

– Det har varit en sådan sak som vi har kunnat bidra med för att skapa lite extra god trygghet för ungdomarna, säger Lars Liljedahl, kommundirektör.

Risk att rykten uppstår

Han ser en risk i att rykten och diskussioner kring mordet och de misstänkta våldtäkterna uppstår på sociala medier, särskilt när eleverna är utspridda och inte träffas på skolan.

– Vikten av källkritik vet jag att man återkommer till varje vecka i skolarbetet. Det är extra viktigt den här våren, när så många av våra ungdomar tillbringat så mycket tid på nätet, säger Lars Liljedahl.

Krisledningsgruppen har varit i gång i Härnösands kommun sedan i början av mars på grund av coronaviruset. Nu träffas de en gång i veckan. I krisledningsgruppen ingår förvaltningscheferna, personalansvariga, företrädare för ekonomi- och kommunikationsavdelningen och de kommunala bolagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet