Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haverikommissionens teori är att en vinge har havererat och till följd av det har en stor del av vindkraftverket rasat, enligt haveriutredaren Alexander Hurtig. Foto: Privat/Pressbild Statens haverikommission

Haverikommissionen väljer att inte utreda vindkraftsolyckan i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission väljer att inte utreda vindkraftsolyckan på Hästkullen i Viksjö. Men teorin är att ett blad, eller en vinge, har havererat och det har sedan lett till att större delen av vindkraftverket rasat.

– Hur och varför är inget vi har hunnit detaljstudera, säger haveriutredaren Alexander Hurtig.

Statens haverikommission har gjort bedömningen att händelsen, som faller inom övriga olyckor, inte uppfyller kriterierna för att de ska genomföra en utredning, något Tidningen Ångermanland var först att rapportera.

Teorin: ”Ett blad som havererat”

Bland annat tittar man på om det finns omfattande egendomsskador, risk för att allmänheten kommer till skada och om det finns någon säkerhetsvinst med att utreda.

– Vi kunde se att det var ett totalhaveri vilket är i paritet med kriteriet om omfattande egendomskada. Risken för skada för allmänheten såg vi däremot inte som uppenbar och händelsen kan sannolikt inte leda till någon större förändring i de allmänna systemen, till exempel det som gäller plan- och bygglagstiftning eller liknande, säger Alexander Hurtig som har gjort bedömningen i ärendet.

Utesluter inte andra förklaringar

Myndigheten ser det därför inte som motiverat att utreda händelsen. Deras teori efter en preliminär bedömning är att olyckan beror på att ett blad, eller en vinge, på vindkraftverket har gått sönder – men man utesluter inte att det finns andra bidragande förklaringar till haveriet.

Turbinleverantören Nordex, RWE som sköter drift och underhåll, samt Nysäter Wind fortsätter att utreda händelsen för att fastställa slutliga orsaken.

– Det kan inte göras innan allt skrot har plockats bort från skogen och det är ett komplicerat arbete, berättade Per Nordlund, rådgivare på Nysäter Wind, tidigare i veckan.

Hör Alexander Hurtig berätta om haverikommissionens bedömning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.