Hans Hedlund (C) åtalas för grovt rattfylleri. Foto: SVT

Hedlund (C) åtalas för grovt rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Centerprofilen Hans Hedlund från Kramfors kommun har åtalats för grovt rattfylleri. Han har erkänt, och berättar också att han sökt hjälp för sina alkoholproblem.

När Hedlund stoppades i sin bil 300 meter från hemmet hade han 2,08 promille i blodet – och var enligt polisrapporten så berusad att han inte kunde höras omgående.

Åtalet mot Hedlunds väcktes nyligen. SVT Västernorrland har tagit del av förundersökningsmaterialet.

På eftermiddagen fredagen den 30 augusti rycker en polispatrull ut sedan en anmälare ringt in om en misstänkt rattfyllerist i Lunde söder om Kramfors.

Anmälaren hade tagit bilens registreringsnummer men patrullen påträffar inte den misstänkta bilen i Lunde – så poliserna åker i stället mot bilägarens hem i Noraström.

Stoppas nära sitt hem

Bilen ägs av Hans Hedlund, centerpartistisk profil i både kommun- och regionpolitiken i länet.

Cirka 300 meter från hemmet stoppas Hedlund av polispatrullen. Han blåser positivt och tas med till polisstationen i Kramfors där två nya prov tas. Den senare analysen visar att han vid tillfället haft 2,08 promille alkohol i blodet.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.

Sökt hjälp

Hedlund anses för berusad för att kunna höras vid tidpunkten och förhöret hålls i stället veckan efteråt.

Då erkänner han, och berättar också att han samma dag vänt sig till Kramfors kommuns alkohol- och drogenhet för att söka hjälp för sina problem.

Lämnar politiska uppdrag

Efter det inträffade har Hans Hedlund, som på senare år enbart haft politiska engagemang i Kramfors kommun, uppmanats lämnat sina uppdrag inom politiken i Kramfors.

– Han har inte gjort det formellt ännu men vi förutsätter att han gör det, säger Ida Stafrin (C) som är oppositionsråd i Kramfors kommun till SVT Västernorrland.

SVT har förgäves sökt Hans Hedlund för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.