Via en mörkerkamera kan Linnea Roupsa se på surfplattan om brukaren ligger i sin säng eller inte. Hon är undersköterska och jobbar på hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsviks kommun. Foto: Eva Harström SVT

Hemtjänsten ser kameran som trygghet: ”Jag ser att hon ligger och gnuggar fötterna”

Uppdaterad
Publicerad

Nattpatrullen i Örnsköldsvik kan sitta i bilen på väg på ett hembesök och samtidigt logga in på en surfplatta och kontrollera att en annan brukare ligger i sin säng. Både personal och äldre ser fördelar med tillsyn via kamera.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Det är effektivt och underlättar för de som vill ha tryggheten, men inte vill bli störda, säger undersköterska Linnea Roupsa.

Linnea Roupsa har jobbat sju år inom hemtjänsten och tycker att kamerorna fungerar bra för äldre som kanske kan bli skrämda av ett besök mitt i natten. Foto: SVT Eva Harström
äldreomsorgen i Västernorrland

Svårt att somna om

Hon tillhör nattpatrullen inom hemtjänsten i Örnsköldsviks kommun. Senaste året har de börjat använda kameror för att sköta tillsynen hos de äldre, som gett sitt tillstånd. Hemtjänstpersonalen har en surfplatta med sig i bilen, där de kan logga in och se vad mörkerkameran visar.

– Många har valt kamera för att de är lättväckta under natten och har svårt att somna efter att vi har varit där, säger Linnea Roupsa.

Kameran sitter fastmonterad i sovrummet och är riktad mot sängen. Vid halv tolv på natten görs den första kameratillsynen. Istället för att köra hem till brukaren och smyga in i sovrummet med ficklampa, slår Linnea Roupsa på surfplattan där hon sitter i framsätet på bilen.

– Jag ser fötter och jag ser ett huvud och hon rör sig nu. Det ser jättebra ut, hon ligger och gnuggar fötterna, säger Linnea Roupsa.

Olika överenskommelser

Olika brukare har olika överenskommelser om hur ofta de vill ha tillsyn och vad nattpatrullen ska göra om de inte ligger i sängen. Vanligtvis finns ett tidsspann på ett par timmar under natten, då hemtjänstpersonalen kan gå in och se vad kameran visar.

– Då kan jag titta under en minut, säger Linnea Roupsa.

Om den äldre inte ligger i sängen finns det också olika överenskommelser om vad hemtjänsten ska göra. Ofta gör de ytterligare en tillsyn lite senare via kameran.

– De kan ju vara på toaletten eller blivit hungriga och gått ut i köket.

Tror på kameralösningen

Skulle personen inte vara i sin säng efter några kameratillsyner, ringer hemtjänsten eller åker ut och gör ett hembesök. Allt beroende på vad de har kommit överens om.

– Oron kan vara att man har ramlat ur sängen, eller att man har ramlat, säger Linnea Roupsa.

Hon tror att fler äldre kommer att välja den här lösningen.

– Jag tror att det är en framtid att se fram emot för de som vill ha en trygghet, utan att vi kommer in, säger Linnea Roupsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet