Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, SVT

Socialstyrelsen: ”Trygghetskameror gör nytta hos äldre”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen har gjort en studie av trygghetskamerer och GPS-larm i 12 kommuner – bland annat i Kramfors.

”Vi kan tydligt se att kamerorna gör nytta för kommunerna”, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen.

I studien har Socialstyrelsen intervjuat äldre, anhöriga, personal och beslutsfattare. De 12 kommunerna som ingår i studien är de som använder tekniken mest.

Och den visar att trygghetskamerorna och gps-larmet har förbättrat och effektiviserat äldreomsorgen.

”Kamerorna gjorde att de äldres nattsömn blev bättre, då de fick sova ostört. Ett oväntat resultat var att många upplevde en stärkt integritet, då det inte länge kom personal mitt i natten. Vi kan tydligt se att kamerorna gör nytta för kommunerna, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen till deras webbplats.

Finns brister

Men tekniken är inte helt oproblematisk. Socialstyrelsen trycker på vissa samtyckes-brister i användingen av tekniken hemma hos de äldre.

”De brister som syntes tydligt handlade om hur samtycket hanteras. Till exempel hur kommunen följer upp samtycket så att brukaren förstår vad insatsen med hjälp av teknik innebär och att man måste acceptera om personen plötsligt säger nej”, säger Dick Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.