Sjuktalen för personal inom vård och omsorg för äldre är höga. En före detta anställd vittnar om hur hon kunde sätta sig i en trapp och bara gråta. Foto: SVT

”Marie” satte sig i en trapp och bara grät

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom hemtjänsten vittnar om att tiden inte räcker till. Sjukskrivningstalen är höga och stressen höll på att knäcka ”Marie”. Till slut sa kroppen ifrån och hon tvingades säga upp sig.

På ett kvällspass – sex timmar – kunde hon ha som mest nitton ärenden. Då fanns det mindre än nitton minuter per besök och dessutom tog det tid att gå mellan varje.

– Ibland fick man ju bara springa in och titta att allt var okej, och sedan springa ut igen, säger hon.

äldreomsorgen i Västernorrland

Hann inte koka gröten

Vi kallar henne ”Marie” och hon jobbade i Sundsvall. Hon tyckte synd om de äldre, som inte fick inte den hjälp de behövde. Personalen hann inte ens koka klart gröten till frukost. Stressen blev för mycket för Marie. Efter två år sa hon upp sig.

– Man orkade inte psyksikt. Jag kunde kliva upp på morgonen och ha jätteont i kroppen. Jag kände att det går inte, säger hon.

SVT Västernorrland har varit i kontakt med Maries före detta chef, men hon vill inte kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet