Sjukgymnast Maria Karlberg tycker att hon kan göra insatser för de äldre snabbare, sedan det tvärprofessionella arbetssättet införts. Foto: Eva Harström SVT

Unik modell: Hemtjänst, sjukgymnast och handläggare i samma korridor

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Njurunda sitter i samma korridor som såväl handläggare och sjukgymnast. Här utvecklas ett nytt arbetssätt som gör att rätt hjälp går att hitta mycket snabbare.

I den långa korridoren finns inte bara hemtjänstens personal. Här sitter också sjukgymnast, biståndshandläggare, arbetsterapeut, distriktssköterska och chefer. Sundsvalls kommun går i bräschen för ett nytt, tvärprofessionellt arbetssätt.

För Maria Karlberg, som jobbar som sjukgymnast, är skillnaden tydlig.

Träffas och pratar

– Det är mycket lättare för mig att hitta rätt med insatserna hemma hos patienterna. Oftast är hemtjänstpersonal med mig och hjälper mig utföra träning hemma hos patienten eller att vi provar ut ett hjälpmedel som de sedan använder när de tar hand om patienten, säger hon.

Den fysiska närheten gör arbetet och framförallt kommunikationen betydligt enklare.

– I stället för att jag ska ringa och kanske inte kommer fram, så går jag bara över i korridoren. De sitter i rummet mitt emot. Vi har bestämda tider när vi vet att vi är på plats, säger Maria Karlberg.

Vidareutveckling av Skönsmomodellen

Hemtjänsten i Njurunda har sedan ett par år jobbat efter den så kallade Skönsmomodellen, där personalen är med och planerar arbetet och tar större ansvar. Det tvärprofessionella teamet är en vidareutveckling av den modellen.

Metodutvecklare Åsa Svan ser fördelar både för de äldre och personalen med det tvärprofessionella arbetssättet. Foto: SVT

– Vi kan se att vi har möjligheter att arbeta förebyggande på ett helt annat sätt. Vi kan hitta rätt hjälp mycket snabbare. Patienterna, brukarna uttrycker att det här känns mycket bättre, tryggare, säger metodutvecklare Åsa Svan.

Först i Sverige

Sundsvalls kommun är först i Sverige med att utveckla arbetsmetoden.

– Vi har haft otroligt många studiebesök genom åren,  det är ett 30-tal kommuner som varit här, säger Åsa Svan.

Hittills är det hemtjänsten i Njurunda och ett äldreboende i Granloholm, som är utvecklingsområden inom socialtjänsten i Sundsvall. Tanken är att hela socialtjänsten ska övergå till Skönsmomodellen, men det tar tid. Arbetet påbörjades 2012.

– Vi tar små steg och försöker göra det här på ett tryggt och säkert sätt, så att vi gör rätt saker, säger Åsa Svan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.