Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har gått fort på de få år som Renewcell har funnits i Sundsvall – se ett urval av händelserna från uppgång till fall. Foto: SVT

Historien om Renewcell – från hyllad affärsidé till konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Strålande framtidsutsikter, höga ambitioner och ett klädsamt och klimatsmart koncept. 2025 skulle textilåtervinningsföretaget Renewcell ha 400 anställda i Sundsvall och en årsproduktion på 360 000 ton. Det slutade i konkurs med skulder på runt miljarden.

Hösten 2020, kort efter det att skogskoncernen SCA meddelat att man lägger ned pappersbruket Ortviken i Sundsvall, kommer beskedet att en verksamhet för textilåtervinning i stor skala ska etableras i pappersbrukets lokaler.

Planerna för Renewcells fabrik i Sundsvall är högtflygande redan från start. Klädjätten H&M är huvudägare. Renewcells produkter ska revolutionera hela klädindustrin, och framtidstron är stor.

Textilföretaget Renewcells konkurs

I början av 2022 har tillverkningen ännu inte kommit igång men företagsledningen menar att man snabbt kommer att kunna fördubbla årsproduktionen – från 60 000 ton inledningsvis till 120 000 ton.

En sexdubbling på tre år

År 2025 – alltså nästa år – skulle anläggningen ha uppnått maximal produktionskapacitet: 360 000 ton, alltså en sexdubbling från starten.

Dessutom skulle antalet anställda då ha fyrdubblats – från runt 100 till omkring 400 medarbetare vid verksamheten i Sundsvall.

Men bokslutet för verksamhetsåret 2022 väcker frågor och oro. Resultatet: Ett minus på en kvarts miljard kronor – och försäljningen som ännu inte kommit igång är bara på 13 miljoner.

Ras för aktien

H&M som gått in med totalt 400 miljoner i satsningen börjar dra öronen åt sig och vill inte gå in med mera pengar, åtminstone inte tills vidare. Bankerna som hittills lånat ut sammanlagt runt 700 miljoner tvekar också.

På tre år har värdet på aktierna rasat från runt 300 kronor styck till omkring 10 kronor.

I början av januari 2024 varslas 30 anställda om uppsägning. Presentationen av bokslutet skjuts upp två gånger – innan företaget kort därefter ansöker om konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilföretaget Renewcells konkurs

Mer i ämnet