Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Niklas Säwéns (S) reaktion på konkursen och skulderna – och varför konkursförvaltaren ändå är hoppfull om verksamheten. Foto: SVT

Konkursförvaltaren: Renewcells skulder nära en miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt advokat Lars-Henrik Andersson, konkursförvaltare för textilåtervinningsföretaget Renewcell med fabrik i Sundsvall, uppgår skulderna i konkursboet till närmare en miljard.

– Enbart bankernas krav är på runt 700 miljoner totalt, säger han till SVT.

Omsättningen skulle lyfta ordentligt för Renewcell under 2023. Försäljningen, blygsamma 13 miljoner kronor för föregående år, skulle visa helt andra siffror under andra verksamhetsåret.

Men omsättningen tog aldrig fart, vilket gjorde att företaget drabbades av stor likviditetsbrist. Det bidrog i sin tur både till att bokslutet för 2023 sköts upp flera gånger, och att beskedet om konkurs sedan kom.

Textilföretaget Renewcells konkurs

H&M huvudägare

Det är 100 jobb som står på spel i Sundsvall. Nu hänger allt på om konkursförvaltaren lyckas sälja företaget till en ny ägare som ser möjligheter att rekonstruera bolaget och driva verksamheten vidare.

Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, säger sig inte ha varit närmare insatt i Renewcells ekonomiska situation.

– Men det här är ett jättetråkigt besked. För Sundsvall, för dem som arbetar på Renewcell och för klimatomställningen, säger han.

Huvudägaren H&M har gått in med sammantaget 400 miljoner i satsningen. Det var innan klädjätten fick kalla fötter i och med att omsättningen för Renewcell aldrig tog fart och aktien sjönk som en sten.

”Många intressenter”

Ändå har konkursförvaltaren goda förhoppningar om att kunna hitta nya ägare.

– Det är många som anmält sitt intresse sedan konkursbeslutet blev känt, säger Lars-Henrik Andersson.

VAD ÄR RENEWCELL?

Renewcell är ett svenskägt företag som återvinner textilier till fibermassa som sedan blir råvara till viskos och lyocell.

Den första anläggningen startades i Kristinehamn 2018, och hösten 2022 startades produktionsverksamheten i SCA Ortvikens gamla pappersbruk i Sundsvall. Cirka 100 personer arbetar i Sundsvall, medan ytterligare 25 är fördelade på olika platser runt om i Sverige.

Renewcell introducerades på Nasdaqbörsen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilföretaget Renewcells konkurs

Mer i ämnet