Historiskt fall: Mordet på Ingrid i Sundsvall 1959

Uppdaterad
Publicerad

I senaste Veckans Brott i SVT togs fallet med den mördade Ingrid Nyström upp. Här kan du se mer om fallet.

Svensk television befann sig som bekant i slutet av 1950-talet i sin barndom och detta gällde följaktligen också bevakningen av brott och straff. Men när 21-åriga Ingrid Nyström försvann i Sundsvall begav sig ett TV-team dit för att göra ett lite mer genomarbetat reportage om vad som kunde ha hänt, intervjua vittnen och poliser, lite i stil med dagens många efterföljare. Och i någon mån kan det mycket väl ha lett till att utredningen tog fart och fallets tragiska slut kunde uppdagas.

Försvann spårlöst

En eftermiddag i september 1959 försvann den nyförlovade kontoristen Ingrid Nyström från Sundsvall. Hon sågs sist av ett vittne när hon kom ut från sitt arbete hos ”Original – Odhner” där hon arbetade. Där, i korsningen Storgatan-Strandgatan upphörde alla spår efter henne.

Bil ledde polisen rätt

Sökandet efter Ingrid ledde ingenstans. Men så småningom fick polisen upp ett spår. En irriterad bilist hade anmält att en röd Saab gjort en mycket farlig manöver framför hans bil på riksväg 13. Platsen låg nära avtagsvägen till Ingrids hem i Johannedal. Registreringsnumret ledde polisen till en 24-årig fabriksarbetare som bodde granne med Ingrid. Efter ett tolv timmar långt förhör erkände han hade mördat henne.

Livstids fängelse

Efter att ha erbjudit Ingrid skjuts hem hade han förgripit sig på henne sexuellt. Efter att Ingrid hotat med att berätta slog han ihjäl henne med en hammare. 24-åringen gömde sedan Ingrids kropp fem mil därifrån, i Holmsjöändan. Mannen fälldes för mord och dömdes till livstids fängelse.

Se originalinslagen

De två inslagen om Ingrid, det första om försvinnandet och det andra om upplösningen, kan du här se i sin helhet. Observera att det andra inslaget saknar ljud i inledningen.

Veckans Brott kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.