Ville bli dödad – av polisen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har tagit del av förhöret med 17-åringen som knivdödade en kvinna i Sundsvall – han berättar om tvångstankar om att dödas som han haft sen han var 11 år. ”Jag var en idiot”, säger han om den våldsamma knivattacken

Den mordmisstänkte 17-åringens högsta önskan var att bli skjuten med en pistol, det var med den förhoppningen som han angrep och dödade den 26-åriga kvinnan i Sundsvall i förra veckan, det framgår av förhörsprotokoll som SVT Västernorrland tagit del av.

Valdes slumpmässigt

I förhören med polisen berättar 17-åringen detaljerat om attacken, där han var beväpnad med en kniv. Mordoffret valdes ut slumpmässigt och planen var att skada offret så att polis skulle dyka upp. När polisen var på plats planerade 17-åringen att låtsas gå till attack och hoppades att han då skulle bli skjuten av polisen. En dröm han haft sedan 11-årsåldern, enligt förhören.

Mordet vid Bergsgatan

17-åringen upptäckte den 26-åriga kvinnan i närheten av den plats där hon sedan påträffades.

– Jag gick bakom henne, hon gick in en stig. Lite skog och sån. Men när jag var fem meter ifrån, ja, hände det nåt. Jag fick paniken men jag sprang fram och högg henne i halsen, har han berättat i polisförhören.

Planen och attacken gick överstyr, 17-åringen högg kvinnan flera gånger, först i halsen och sedan i handen.

– Jag ville få slut på skrikandet, hon hade ont på grund av mig, förklarar han i förhören.

Ville bli skjuten

Han lämnade sedan platsen, först gick han mot polisstationen men vände sedan och sköljde av händerna och kniven i ett vattendrag. Sedan gick 17-åringen till polisstationen där han tog en kölapp, väntade på sin tur och berättade vad han gjort.

17-åringen har i förhören sagt att han vid flera tillfällen försökt att ta sitt liv med en kniv men inte lyckats. Han har också berättat att han hoppats komma över en pistol så att han kunde skjuta sig själv.

– Jag ville bli skjuten rakt genom hjärtat och dö. Jag ville ha en smärtfri död, har han sagt.

Förhören med 17-åringen ger en bild av en person med tvångstankar och långt gångna planer på att ta sitt eget liv. Tankar som funnits länge men som han lyckats skjuta undan i omgångar.

Förhörsledaren:

– Hände det nånting då när du var elva som gjorde att du började tänka på det då?

17-åringen:

– När jag flyttade till en ny familj. Men det beror inte på det.

– Vad beror det på då?

– Jag ville ha en smärtfri död. Kunde inte hugga mig själv med en kniv, vågade inte. Jag har försökt flera gånger.

– Okej. Hur länge har du haft dom funderingarna då på…

– Lite i början när jag var elva.

Ångerfull

17-åringen är också ångerfull över det han gjort när han får frågan om vilka tankar han har kring händelsen:

– Att jag har gjort nåt jävligt dumt mot personen som jag skadat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid Bergsgatan

Mer i ämnet