Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Du kan få rätt till bärgarlön om du tar hand om gods som spolats upp på din tomt. Foto: Johanna Hanno och Per-Erik Ström

Juristen reder ut – det gäller med det uppspolade virket utanför Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Längs Härnösandskusten har man sett privatpersoner som hämtat det virke som spolats upp och frågan vad som egentligen gäller har dykt upp. Oscar Tiberg är advokat och arbetar med bland annat sjörätt.

Att ta andras ägor är inte tillåtet, men det kan se lite annorlunda ut om det är så att det spolats upp saker från havet upp på din mark.

– Om det flyter iland virke eller någonting annat och du tar hand om det och bärgar det, då är du skyldig att anmäla det till polisen, säger Oscar Tiberg.

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

Kan ha rätt till bärgarlön

Om du beslutar dig för att ta hand om det och har polisanmält det, så kommer ägaren ha en viss tid på sig att göra anspråk på godset. Görs inte detta så tillfaller godset till personen som har bärgat ihop det från sin tomt.

– I det scenariot skulle jag tro att det tar minst fem, sex månader innan det är handlagt då det är mycket byråkrati inblandat, säger Oscar Tiberg.

Hör juristen Oscar Tiberg i klippet ovan när han förklarar närmare vad som gäller med bärgarlön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

Mer i ämnet