Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lastfartyget tappade tusentals kubikmeter virke förra helgen Foto: Peter Nässén /SVT

Virkesbärgningen utanför Härnösand ett steg närmare – förhandlingar pågår

Uppdaterad
Publicerad

Virket ligger packat flera hundra meter vid kusten utanför Härnösand. Nu ska virket bärgas, det säger företaget Uni4 marketing till SVT.

Det var för snart en vecka sedan som ett fraktfartyg med virke på väg från Bollstabruk till Egypten råkade ut för hårt väder. Lasten som låg på däck gled av fartyget och ligger nu packat på kustlinjen utanför Härnösand.

Det är inte helt lätt att få grepp om vad som ska hända med det förlista virket. På Länsförsäkringar AB hänvisar man till SCA, som hänvisar till Uni4 Marketing AB, som SCA är delägare i, som i sin tur hänvisar tillbaka till Länsförsäkringar AB.

– Det är en försäkringsfråga och jag vet att det pågår förhandlingar för att hitta en lösning säger Ulf Gabrielsson, vd på Uni4 Marketing.

SCA redo hjälpa till att bärga

Gabrielsson hoppas att förhandlingarna mellan Länsförsäkringar och rederiets försäkringsbolag ska bli klara när som helst. Och han är tveksam till att det egyptiska bolaget själva vill hantera det virke man betalat för.

– Då finns beredskap och en plan för hur virket ska kunna bärgas och jag tror att det arbetet kan inledas redan nästa vecka säger Ulf Gabrielsson.

I bakgrunden står SCA redo att hjälpa till med bärgningsarbetet om det skulle bli aktuellt säger SCAs presschef, Robert Östholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

Mer i ämnet