Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat

Kritiserad polisman ertappades med att ta förlist virke i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags såg vittnen hur en polisman samlade ihop virke från den last som lossnat från ett fartyg på väg till Egypten. De konfronterade polismannen som erkände att han tagit virke från platsen. Vad han inte visste var att polisen hörde hela samtalet.

– Vi hade ringt polisen som var med på telefon när vi gick fram till mannen, säger en av privatpersonerna till SVT.

Händelsen är polisanmäld och utreds nu av chefsåklagare Nicklas Englund vid särskilda åklagarkammaren.

– Vi har inlett en förundersökning och har börjat jobba med förhör och annat redan, säger chefsåklagare Nicklas Englund till SVT.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Misstänks för dataintrång

Nu är det inte första gången chefsåklagaren hör talas om den aktuelle polismannen från Ångermanland. För bara några dagar sedan lämnade han in ett åtal mot samma polis, där handlar misstankarna om sju fall av dataintrång.

I det fallet har polisen erkänt och åklagaren har yrkat på 16 500 kronor i dagsböter. Enligt åklagaren skulle det fallet kunna avgöras utan rättegång. Men efter de nya misstankarna om virkesstöld kommer det förra åtalet i ny dager.

– Om det också leder till åtal leder det sannolikt till rättegång och målsättningen är i så fall att det ska ske samordnat, säger chefsåklagaren vid särskilda åklagarkammaren, Nicklas Englund.

Disciplinpåföld för fjärde gången

För en månad sedan utdömde polisens personalansvarsnämnd även en disciplinåtgärd mot samme polisman för att ha haft olämpliga kontakter med två kvinnor, varav den ena var målsägande i en pågående förundersökning. Det var fjärde gången sedan 2018 som polismannen fick en disciplinåtgärd av nämnden.

Polismannen från Ångermanland är nu omplacerad och riskerar avsked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Mer i ämnet