Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart är kusten utanför Härnösand fri från virke – hör i klippet vad som kommer hända med virket. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Snart är kusten utanför Härnösand städad – det ska hända med virket

Uppdaterad
Publicerad

Längs kustremsan norr om Härnösand pågår arbetet med att rensa bort de virkesmassor som flöt i land i början på januari.

– Nu börjar slutet att närma sig, vi får räkna på cirka en och en halv vecka till, säger Mikael Danielsson på Höga Kusten Sjöentreprenad, som också tror att det blir en diskussion hur noga det ska städas.

Det var i början av januari som fartyget Oslo Carrier 2 tappade en del av sin last i Bottenhavet utanför Härnösand på grund av ett oväder. Företaget Höga Kusten Sjöentreprenad fick uppdraget att rensa upp längs kusten där runtomkring 2 000 kubikmeter virke drivit iland.

Plockade virke för hand

Företaget har använt sig av både skogsmaskiner och folk som har plockat för hand. Nu har hela 700 ton virke har transporterats iväg till SCA:s virkesterminal i Torsboda norr om Timrå. 

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

– Det har varit många intresserade som varit här och tittat, speciellt på helgerna. Men de har varit duktiga och respekterat att vi jobbar och kör maskiner, säger Mikael Danielsson.

I klippet berättar Mikael Danielsson vad som ska hända med virket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlorad virkeslast utanför Härnösand

Mer i ämnet