Foto: Ur polisens förundersökning

Hotade med ”åtgärder” från MC-gäng – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 40-årsåldern, varav två bröder med anknytning till Sundsvallsområdet, döms till fängelsestraff bland annat för fem försök till grov utpressning.

Det sedan de försökt pressa ett flertal målsägare på stora penningbelopp genom att hänvisa till MC-gänget La Familia.

I ett av fallen krävdes en man i Sundsvallstrakten på 300 000 kronor inom fem dagar enligt åtalet. Annars skulle ”åtgärder vidtas”, var budskapet med hälsning från La Familia.

I ett annat fall skulle ett par som anlitat hantverkare men avbrutit entreprenaden – eftersom de inte var nöjda med jobbet – betala 50 000 inom 24 timmar till en av hantverkarna, som sade sig vara medlem i La Familia.

Paret söktes upp av två män, varav en i MC-väst, som bankade och slog på huset och skrek hotelser under det att de krävde att paret skulle öppna dörren. Dagen efter ringde en annan man upp dem tre gånger och lovade att det skulle bli konsekvenser om de inte betalade.

Fängelsestraff

På onsdagen kom Sundsvalls tingsrätts dom. Huvudmannen i målet, den ene av bröderna, döms till fängelse i ett år och åtta månader. Hans yngre bror får ett och ett halvt års fängelse medan den tredje åtalade – en man från Stockholmsområdet får fängelse i ett år. Tingsrätten anser att männen ”tydligt anspelat på ett våldskapital” och att flera av utpressningsförsöken därför ska bedömas som grova.

Alla tre dömdes mot sitt nekande.

Vid polisens husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen hittades t-shirts, västar och dekaler med MC-klubben La Familias symboler, samt häften med organisationens regler för sina medlemmar.

Medlemmar

Rätten anser det klarlagt att männen varit medlemmar i La Familia. Huruvida någon lokalavdelning av La Familia verkligen startats upp i Sundsvall är oklart. Så här sa försvararen för en av männen, advokat Per Näslund, till SVT i samband med rättegången i målet för ett par veckor sedan:

– Han har varit med om att försöka starta en lokal avdelning av La Familia i Sundsvall. Fast det blev bara en massa tjafs och de planerna lades ned i somras.

De dömda männen ska också betala kännbara skadestånd till flera av målsägandena. Bland annat ska de solidariskt betala totalt 45 200 kronor till det hotade paret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.