Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både t-shirts och skinnvästar med MC-gänget La Familias logotyp hittades vid husrannsakan hos en av de män som nu ställs inför rätta för försök till grov utpressning. Foto: Ur polisens förundersökning

Var missnöjda med hantverkare – hotades av MC-gäng

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen startade rättegången i Sundsvalls tingsrätt mot tre män i 40-årsåldern som står åtalade bland annat för fem försök till grov utpressning.

Genom att använda sig av sitt medlemskap i MC-gänget La Familia har de ”anspelat på ett våldskapital” för att få igenom sina krav, anser åklagaren.

Det är ett flertal olika målsägare, de flesta i Sundsvalls kommun men även en i Upplands Väsby norr om Stockholm, som enligt åtalet råkat ut för MC-gängmedlemmarnas metoder för att driva in pengar.

Huruvida skulder existerat eller inte, helt eller delvis, beror i flera av fallen på vem man frågar.

Ett av fallen rör en privatperson som krävdes på 300 000 kronor. Två män, varav en klädd i MC-väst, överlämnade ett kravbrev där det förklarades att om inte de 300 000 kronorna betalades inom fem dygn så skulle ”åtgärder vidtas”.

MC-väst

Ett annat fall rör ett par i Sundsvallsområdet som anlitade två hantverkare för ett husprojekt. Den ene hantverkaren är en av de tre som nu åtalas. Men paret var inte nöjda med jobbet och avbröt entreprenaden. Då söktes de enligt åtalet upp av två män, en av dem klädd i MC-väst, som bankade och slog på huset, uttryckte hot och uppmanade paret att öppna.

Även här överlämnades ett skriftligt kravbrev undertecknat av La Familia Sweden där de krävdes på 50 000 kronor inom 24 timmar. Dagen efter ringde en annan av de åtalade upp paret tre gånger och krävde betalning för att det inte skulle bli ”konsekvenser”.

Hot

Den andre hantverkaren krävdes också på betalning för verktyg han ”plockat med sig” på byggplatsen när projektet avslutades. 10.000 krävdes han på av sin förre kompanjon som gjorde det tydligt att han var medlem i en 1%-klubb och framförde också hälsningar från La Familia.

Hantverkaren betalade inte men ett par månader senare återkom kraven – nu på 20 000 kronor. Plus ett telefonsamtal med budskapet:

”Lyssna på mig nu din jävla råtta, fattar du, du har dagen på dig att lämna 20 000 kr, fattar du det? Efter det kommer det inte bli roligt. Det lovar jag dig, fattar du?”...”Vi kommer upp till helgen”.

Nekar

Männen bakom hoten gjorde också klart att de visste vilken bil hantverkaren körde och var hans fru arbetade.

En av de åtalade männen misstänks också för att ha plockat ut varor för drygt 11 000 kronor på en bygghandel och låtit fakturan gå till hantverkaren. Det som ett sätt att ”bli kvitt”.

Ingen av de hotade personerna ska ha gett efter för hoten och betalat. Samtliga har i stället vänt sig till polisen.

Alla tre åtalade nekar till samtliga utpressningsförsök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer