Hotade med skolskjutning på Alnö – 24-åring åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april kallades poliser med automatvapen till Vibackeskolan på Alnö efter att elever dödshotats. Skolan stängdes och kort därefter kunde man gripa en misstänkt. På onsdagen åtalades en 24-årig man för hoten och en mängd andra brott mot en ung flicka.

Enligt det åtal som nu väckts mot en 24-årig Sundsvallsbo ska han ha hotat att döda tre flickor och en pojke på skolan. Kammaråklagare Jens Göransson menar att det är ett grovt brott eftersom det varit ett hot om skolskjutning.

Flera brott mot ung flicka

24-åringen åtalas även för en rad andra brott som riktats mot en av de flickor han hotade att skjuta på skolan. Listan över brotten inleds med att han i slutet av 2019 ska ha misshandlat och våldtagit flickan. Han ska sedan ha hotat henne med våld om hon anmälde detta till polisen och stulit hennes mobiltelefon.

Efter detta följde så hoten om att skjuta flickan och tre av hennes kamrater på Vibackeskolan. 24-åringen greps av polis och släpptes sedan efter två dagar i arresten.

Flickan fortsatt utsatt

Brotten mot flickan fortsatte sedan under sommaren. Mannen ska ha skickat ett stort antal meddelanden med kränkande innehåll till henne. Dessutom misstänks han ha använt flickans identitetsuppgifter när han öppnat ett antal konton på sociala medier i hennes namn och sedan lagt ut bilder på henne. 

24-åringen åtalas nu för bland annat våldtäkt, misshandel, grovt olaga hot och olovlig identitetsanvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.