I slutet av oktober dödades en kvinna i Robertsfors efter att hennes hund attackerat henne. Efter händelsen har SVT granskat hundattacker i Sverige.
I Västernorrland beslutades i december 2021 att avliva en tik av bulldogras hemmahörande i Sundsvall, då hon bedömdes vara en fara för människor. Sammanlagt rapporterades fem incidenter under år 2021 rörande hunden till länsstyrelsen.
Vid tre tillfällen attackerade hunden människor, en av dem blev utsatt för så allvarliga bitskador att hen behövde uppsöka sjukvård och sy ett av såren. En annan anmälare uppger att ägaren ska ha bussat tiken på henne med orden ”Attack, bit henne”.
De två andra incidenterna som rapporterades var när bulldogen attackerade andra hundar. En hund blev så svårt skadad att den blev tvungen att avlivas, till följd av tikens bett.
Hunden avlivades – bedömdes vara en fara för människor
I november 2021 beslutade länsstyrelsen att omhänderta hunden. Tiken kunde inte besiktas av en veterinär på grund av att hon bedömdes som farlig, till följd av hennes höga stress- och aggressionsnivå.
Hon visade heller inga tecken på bithämningar, det vill säga att hunden lärt sig att sluta bita när man signalerar att bettet gör ont. Länsstyrelsen beslutade knappt en månad senare att tiken skulle avlivas.
Ägaren fick tre års hundförbud
Efter att tiken avlivats fick hennes ägare en nota på strax över 15 000 kronor och förbud mot att ha hund i tre år meddelades i september 2022. Hundförbud kan gällas tillsvidare men bör enligt länsstyrelsen inte vara kortare än ett år eller längre än fem år. Att ägaren fick tre år kommenterar länsstyrelsen såhär:
”På grund av allvarligheten i de händelser hunden varit inblandad i och din oförmåga eller ointresse att förhindra dessa bedömer länsstyrelsen att hundförbudet ska gälla i tre år.”
Om SVT:s sammanställning
- SVT har sammanställt länsstyrelsernas förteckningar när det gäller anmälningar enligt ”Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”.
- Sammanställningen omfattar 19 av 21 länsstyrelser (Blekinge och Gävleborg saknas). Insamlingsperioden är från och med andra halvåret 2018 fram till och med oktober 2022. Länsstyrelserna tog över ansvaret för tillsynen från Polisen i mitten av 2018.
- Totalt inkom 17.671 ärenden till länsstyrelserna under perioden. Alla ärenden går inte att utreda, till exempel där det saknas uppgifter om hundägare. Det kan även komma in flera anmälningar som rör samma händelse. Dessa gallrades bort och kvar blev 11.481 ärenden som länsstyrelserna hade att hantera.
Dessa hanterbara ärenden fördelades i följande kategorier:
Föreläggande: Beslut enligt 8§ eller 9§ tillsynslagen, det vill säga brister i tillsyn. Då kan krav ställas på koppel, munkorg, betryggande inhägnad med mera. Här kan även vite förekomma. Det kan även gälla krav på märkning och registrering.
Omhändertagande m.m.: Majoriteten rör omhändertagande av hund eller katt, men kan även gälla avlivning, hundförbud, försäljning med mera.
Ingen åtgärd: Ärendet avslutas utan åtgärd och/eller att djurägaren informeras vilka krav som ställs enligt tillsynslagen. Djurägaren kan ha vidtagit åtgärder så att inget föreläggande behövs.