Polishunden Dan och han husse spårade tre misstänkta gärningsmän efter dödskjutningen i Nacksta. Foto: Per-Erik Ström, SVT

Hjältehunden Dan – spårade upp tre misstänkta gärningsmän

Uppdaterad
Publicerad

I december i fjol gjorde hunden Dan en hjälteinsats efter dödsskjutningen i Nacksta i Sundsvall. Förutom att spåra de misstänkta männens flyktväg, hittade han också ett av mordvapnen.

– Jag såg att Dan markerade vid ett träd och då såg jag att det låg en pistol där, säger hundföraren.

Patrullhunden Wiking Chidob Dan spårade upp de tre personerna som är misstänkta för mordet i Nacksta som skedde i december. Dan har tidigare gjort många jobb och är tränad för att hitta människor.

Dödsskjutning i Nacksta

– Det är svårt att säga specifikt vad han är bäst på, han är bra på det mesta, säger hundföraren.

Följde spåret ända fram till dörren

Bilder från en övervakningskamera visar att hunden Dan bara är 16 minuter efter de misstänkta gärningsmännen när de går längs ett järnvägsspår under mordnatten. Foto: ur polisens förundersökning

Hunden Dan fick upp ett spår en liten bit från brottsplatsen, där två vittnen sett tre svartklädda personer springa iväg. Dan följde spåret österut mot centrum. Under spårningen längs flyktvägen markerade Dan vid ett träd, där ett av mordvapnen hittas inlindat i en mössa.

Därefter fortsatte Dan hack i häl på de misstänkta gärningsmännen och följde spåren ända fram till lägenhetsdörren på den adress där de tre åtalade männen sedan grips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet