Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör barnen berätta om sommarlovets stora ovisshet Foto: Per-Erik Ström

Oro bland asylsökande i Kramfors som tvingas flytta land och rike runt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 18 månaderna har Migrationsverket lämnat 157 orter i Sverige. Senast i raden – Kramfors. När boendena stängs måste hundratals människor flytta. Abdiasiis, 9, har bott två år i Kramfors och vill stanna kvar.

– Jag kommer sakna skolan, Krammgatan och Kramfors, säger han.

Abdiasiis som är nio år firade nyss skolavslutning på Grämestaskolan. Men i vilken skola, stad, eller ens del av landet som han och hans syskon ska börja i till hösten har han ingen aning om.

Han har nu bott i Kramfors i två år, och både han och hans mamma hade gärna stannat kvar. De är inte ensamma. Att Migrationsverket avvecklar verksamheten berör många och i Kramfors står nu 346 asylsökande utan en aning om vart de ska förflyttas innan sommaren är över.

Mål att minska ytterligare

Den 1 januari 2019 fanns 32 000 boendeplatser runt om i landet. Innan året är slut ska det bara finnas 10 400 platser kvar.

Enligt Migrationsverket är majoriteten av de sökande i slutet på sin asylprocess. Vid ett uppehållstillstånd kommer de tilldelas en kommunplacering, vid avslag påbörjas återvändandeprocessen.

– Vi förstår att det är tråkigt för de personer och familjer som trivs i Kramfors och i Örnsköldsvik, där vi har tillfälliga bostäder som berörs av avvecklingen. Vi lyssnar in de sökandes behov så långt det är möjligt, säger Veronika Lindstrand Kant, regionchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer