I väntan på nya mordgåtor: Nu letar släktforskaren Peter Sjölund okända fäder

Uppdaterad
Publicerad

Han blev rikskänd när han förra året löste ett 16 år gammalt dubbelmord i Linköping.  Släktforskaren och dna-experten Peter Sjölund från Härnösand fick 2020 tillgång till polisens dna-register och efter fem veckors pusslande fick han träff.

Men det blir inga fler mordfall just nu – i stället spårar han pappor.

Metoden var unik för både Sverige och Europa, men fler fall efter Linköping blir det inte för Sjölund och hans team just nu – först ska en utredning slå fast om metoden är laglig eller inte.

Det var IMY, Integritetsskyddsmyndigheten som slog larm efter Linköpingsfallet och menar att personuppgifter använts i strid med brottsdatalagen.

”Synd”, tycker han själv, och pekar på det stora antal ”kalla fall” i USA som kunnat lösas med hjälp av metoden.

I väntan på en eventuell förändring av lagtexten har Peter Sjölund och hans team växlat in på ett nytt spår – att spåra upp okända fäder. Hittills i år har man lyckats i drygt 80 fall.

–Många har funderat i ett helt liv över vem som är deras far, berättar Peter och beskriver känslan när man lyckas spåra rätt och ringer och berättar för uppdragsgivaren:

– Det är inte ovanligt att personen gråter i luren när man berättar, ja, det är SÅ starka känslor, berättar Peter.

Om jakten på okända pappor – Peter Sjölund berättar i klippet.

Dubbelmordet i Linköping

2004 knivdödades en åttaårig pojke och en kvinna i 50-årsåldern.  Till en början trodde polisen att mordet på pojken hade rasistiska förtecken.  Någon koppling mellan offren kunde polisen inte hitta.  Det skulle senare visa sig att kvinnan mördats för att hon blivit vittne till det första dådet.

Dubbelmordet väckte stor uppmärksamhet och utredningen blev omfattande.  I närheten av mordplatsen kunde polisen säkra gärningsmannens DNA via vapnet och en kvarlämnad mössa, men man kom inte längre.

Släktforskaren och DNA-experter Peter Sjölund från Härnösand fick 2020 tillgång till polisens DNA-register och efter fem veckors pusslande fick han träff.

En 37-åring man dömdes för morden – som han erkände.  Morden hade han genomfört under grav psykisk förvirring.

Försöket att utgå från DNA och matcha det med öppna släktregister var något nytt – Linköpingsfallet var rentav det första i Europa som löstes med metoden.

Men trots att det ligger en hel hög andra svårlösta fall och väntar på Peters geneologiska expertis så får han hålla sig ifrån brottsutredningar ett tag. 

Just nu utredes om metoden går att förena med svensk lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.