Dna-släktforskaren från Älandsbro tror på genombrott i Brattåsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Släktforskaren Peter Sjölund från Älandsbro norr om Härnösand, som tidigare hjälpt polisen att klara upp ett olöst mordfall utifrån en dna-profil, är mycket ivrig att få sätta tänderna även i Brattåsutredningen.

I vägen står, ännu så länge, Integritetsskyddsmyndigheten och en lagtext som just nu förhindrar att metoden används i brottsutredningar. En lagtext som kan komma att uppdateras i höst.

Det skulle i så fall innebära att Peter Sjölund – som i fjol var med och löste dubbelmordet i Linköping – också skulle kunna kopplas in i utredningen kring dubbelmordet i Brattås i Härnösand försommaren 2005.

– Jag tror att chanserna är goda. Men då krävs en ändring av lagen, och jag tror den kommer. Det är bara det att det tar lite tid, säger han till SVT.

Dubbelmordet i Brattås

Peter Sjölund blev rikskänd när han förra året i allra högsta grad bidrog till att de dittills ouppklarade morden på en liten pojke och en medelålders kvinna i Linköping hösten 2004 till sist kunde få sin lösning.

Kunde knytas till brottet

Genom släktforskning via dna kunde han utifrån den dna-profil av gärningsmannen som tagits fram med hjälp av fynd på brottsplatsen hjälpa polisen att knyta den skyldige till dubbelmordet.

– I USA har man löst nästan 400 ouppklarade fall med den här metoden, säger han.

Hör Peter Sjölunds tankar kring möjligheterna att använda metoden även i Brattåsfallet i videon här ovan.

Läs mer: Stor besvikelse bland mordutredare när metoden stoppades

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet