Anhöriga vädjar om tips efter dubbelmordet i Brattås 2005: ”Någon eller några där ute vet något”

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan det bestialiska dubbelmordet i Brattås 2005 har offrens anhöriga svävat i ovisshet om vem eller vilka som utförde morden, och varför.

Nu har en strimma hopp tänts i och med att polisens kalla fall-grupp aviserat att Brattåsmorden är högprioriterade. Hör mördade Tor Öbergs döttrar Barbro och Inger i den första delen i SVT:s satsning Brännpunkt Västernorrland.

Den 31 maj 2005 slogs Tor Öberg och Gerd Wiklund, båda i 70-årsålden, brutalt ihjäl på Tors gård i Brattås utanför Härnösand.

Först två dagar efter dubbelmordet på den ensligt belägna gården upptäcktes kropparna. Det var Barbro Öberg, en av Tor Öbergs döttrar, som gjorde den fasansfulla upptäckten.

– Jag har fortfarande den synen på näthinnan. Åren har gått och tiden går fort, men man har levt lite som i en bubbla sedan dess, säger hon.

Kroppen gömd

Tor Öberg blev ihjälslagen inne i ladugården. Särbon Gerd Wiklund dödades ute på gårdsplanen med samma tillhygge och släpades sedan in i ladugården där de båda sedan hittades.

Tors kropp låg gömd under en hög kläder och upptäcktes inte förrän flera timmar efter det att Barbro Öberg hittat Gerd Wiklund död och slagit larm.

Vem mördade Tor Öberg och Gerd Wiklund i maj 2005? Och varför? Foto: privat

Flera saker försvann

Först misstänkte polisen att det var ett rånmord, men den teorin anses inte längre som särskilt sannolik.

Någon eller några hade sökt igenom boningshuset efter dubbelmordet, men Tors plånbok med 10 000 kronor i kontanter som låg framme fullt synlig hade lämnats orörd.

Däremot hade ett dokumentarkiv och Gerds handväska försvunnit från huset. De hittades ett par dagar senare slängda i ett skogsbryn i närheten av gården.

Försökte ta ut pengar

Med Gerds bankkort försökte någon under natten efter morden ta ut 4 000 kronor vid en bankomat, bara knappt 100 meter från polishuset i Härnösand – för övrigt ortens enda utan kameraövervakning.

Trots en del viktiga spår, som till exempel dna som polisen tror är gärningsmannens och flera observationer av en röd Volvo kombi, som setts både på gården och på uppfarten under morddagen, har dubbelmordet i Brattås förblivit olöst.

Men det faktum att polisens kalla fall-grupp nu säger sig vara beredda att ta sig an utredningen med nya ögon har alltså gett mordoffrens anhöriga nytt hopp.

Hör Tor Öbergs döttrar Inger Nordström och Barbro Öberg i intervjun här ovan.

Spår och teorier kring Brattåsmorden

* Först misstänktes rånmord; ett äldre särbopar, på en lite ensligt belägen gård utanför tätorten. Gärningsmän utifrån på genomresa, kanske från ett annan land.

Det som talade mot var att inga värdeföremål försvunnit från huset efter mordet. Och framför allt: Tor Öbergs plånbok med 10 000 kronor i kontanter låg framme orörd, fullt synlig.

* Flera personer säger sig ha sett en röd Volvo kombi i anslutning till platsen på morddagen. Den skulle ha setts både på gårdsplanen och på uppfarten från landsvägen, och dessutom vid Vårdkasen en halvmil därifrån. Ett spår som inte kunnat utredas fullt ut.

En blå Plymouth Valiant hade också setts på uppfarten, men den observationen visade sig ha en naturligt förklaring och tipset har avskrivits.

* Flera personer, okända i grannskapet, ska också ha setts i området vid tiden för mordet. En av dem som också sågs i anslutning till den röda Volvon avbildades på en fantombild utifrån vittnesmål. Bilden har inte lett till något avgörande tips.

* Skospår från två okända personer säkrades inne i boningshuset vid den tekniska undersökningen. Det ena i storlek 43, det andra i storlek 38. De har inte heller kunnat knytas till några misstänkta hittills.

* Eftersom förövaren eller förövarna stulit ett dokumentarkiv i mappformat från huset finns det en teori om att motivet till mordet kan ha varit någon form av affärsuppgörelse mellan Tor Öberg och någon okänd person som gått snett, och där mördaren/mördarna velat undanröja eventuella bevis i skriftlig form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.