Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens flygfoto över gården i Brattås där Tor Öberg och Gerd Wiklund mördades den 31 maj 2005. Först två dagar senare hittades mordoffren av Tors dotter Barbro, och bilden är tagen strax efter det att polisen anlänt till brottsplatsen. Foto: Polisen

Brattåsmorden: Kalla fall-gruppen på plats i Härnösand till veckan

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kalla fall-utredare i region nord tar sig nu an dubbelmordet i Brattås 2005. Till veckan besöker de Härnösand för att få briefing av den lokala polisen och träffa offrens anhöriga på brottsplatsen.

– Just att etablera kontakt med de anhöriga är viktigt i den här typen av ärenden, säger kalla fall-utredaren Ola Ehrenberg till SVT – hör honom här.

Förra tisdagen sattes den juridiska slutpunkten i fallet Malin Lindström. Högsta domstolen beslutade då att inte pröva den fällande domen mot den 44-åring som för andra gången åtalats för mord på 16-åriga Malin från Örnsköldsvik 1996. Det sedan ny dna-bevisning kommit fram som ledde till resning och ny rättegång i hovrätten i Sundsvall.

Den nya bevisningen i fallet togs fram av kalla fall-gruppen i polisens region nord, stationerad i Skellefteå.

Dubbelmordet i Brattås

Nu sätter utredarna tänderna i det ännu ouppklarade dubbelmordet på särboparet Tor Öberg och Gerd Wiklund på Tors gård i Brattås utanför Härnösand den 31 maj 2005.

Omfattande material

Kommande vecka är de på plats Härnösand där de till att börja med ska få en uppdatering i fallet från den lokala polisen.

– Det stämmer, vi ska träffas i polishuset, bekräftar den pensionerade kriminalinspektören Jan-Ola Nordin som var Härnösandspolisens förundersökningsledare i ärendet under den första tiden.

Därefter ska de besöka brottsplatsen, gården i Brattås där Tors dotter Barbro nu bor.

Polisen hoppas mycket på det dna-fynd som gjorts på brottsplatsen och som enligt polisen sannolikt är gärningsmannens. Men polisen har hittills varit förtegen om vilken typ av dna det rör sig om och kvaliteten på det.

– Det är ett omfattande material att läsa in sig på i fallet så bara det kommer att ta en hel del tid, säger kalla fall-utredaren Ola Ehrenberg.

Hör intervjun med honom här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Brattås

Mer i ämnet