Från arkivet: Se Leif GW Persson inspektera mordplatsen i Brattås

Uppdaterad
Publicerad

Förutom polisens mordutredare är kriminologiprofessor Leif GW Persson den ende som tagit del av utredningen kring dubbelmordet i Brattås.

– Sinnet rann över för gärningsmannen där inne i ladugården, säger professorn som är övertygad om att Tor Öberg kände förövaren – hör Leif GW:s analys i SVT:s Veckans brott här.

Leif GW Persson har ett särskilt ”gott öga” till dubbelmordet i Brattås i Härnösand som begicks på försommaren 2005. Han begärde för tiotalet år sedan ut hela förundersökningsmaterialet från polisen, och är den ende utomstående som haft insyn i utredningen.

2012 satte han upp Brattåsmorden på en lista över 25 ouppklarade mordfall i Sverige som han ansåg hade goda chanser att kunna klaras upp, och där han föreslog att dessa fall därför borde prioriteras bland de kalla fallen.

Leif GW Kritisk

Han har besökt gården i Brattås flera gånger och medverkat i inslag i både SVT:s Veckans brott och TV3:s Efterlyst, vilket lett till en rad tips i ärendet.

Leif GW Persson besöker gården i Brattås med SVT:s Veckans brott. Foto: SVT arkiv

Leif GW Persson har framfört stark kritik mot hur förundersökningen kring dubbelmordet skötts, framför allt i inledningsskedet, och har vid flera tillfällen sagt att fallet förmodligen varit uppklarat om man gjort rätt från början.

En av hans invändningar har varit att utredarna – enligt honom – stirrat sig blinda på det dna som säkrats på brottsplatsen och försummat andra viktiga utredningsåtgärder initialt.

Outrett

Leif GW Persson är övertygad om att det hela egentligen handlar om Tor Öberg och att någon sökt upp honom i hemmet för att diskutera något outrett dem emellan – och att gärningsmannen inte visste att också Gerd Wiklund fanns på gården vid tillfället.

Han har numera ett exklusivitetsavtal med TV4 vilket bland annat innebär att han för närvarande inte får uttala sig eller låta sig intervjuas av till exempel SVT

Hör hans tankar kring dubbelmordet, förloppet och bakgrunden i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.