Inga Kempe står på en filminspelsningsplats omgiven av skådespelare och statister, det är utomhus i lantlig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga Kempe från inspelningen av ”Själakon” 2020. Hör henne berätta om sitt kommande långfilmsprojekt som baseras på en Sara Lidman-roman. Foto: Petra Berggren

Inga Kempe från Söråker gör långfilmsdebut efter roman av Sara Lidman

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutet ger ett produktionsstöd på sju miljoner kronor till Inga Kempe från Söråker i Timrå.

Hon har tidigare gjort kortfilmsproduktioner men får nu möjlighet att göra långfilm.

Filmen som Inga Kempe planerat att göra är en adaption, en omvandling från bok till filmmanus av Sara Lidmans roman Lifsens rot.

– Det är ett historiskt drama som utspelar sig i Västerbotten, i början av förra seklet och handlar om en kvinna som bär på väldigt mycket skam kring själva glädjen, livslusten, säger Inga Kempe.

Rollsättningen börjar

Filmproduktionen beräknas komma igång till sommaren 2024 och arbetet med att hitta skådespelare till alla karaktärer har precis börjat.

– Jag tror att både Rönnog och Didrik gömmer sig därute någonstans. Vi kommer nog att dammsuga hela norra Sverige, säger Inga Kempe.

Tips till kommande filmskapare

Hon började sin filmkarriär med att göra animation och därefter följde både teater och senare filmutbildningar. Hennes tips till den som vill ha en karriär inom film är att du själv är din största resurs.

– Det du har som filmskapare, det är hur du ser världen och hur du upplever saker och ting. Dreja inte för att gå din egen väg, helt enkelt.

Och Timrå kommun har fostrat fler filmtalanger. Adam Lunneborg, uppvuxen i Timrå, producerar filmen Nipster som handlar om en ekofascistisk organisation. Även den får sju miljoner kronor i produktionsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.