Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisområdeschef Josef Wiklund förklarar varför man i nuläget inte planerar att använda visitationszoner i Västernorrland. Foto: SVT, Eric Heller/SVT

Inga visitationszoner i Västernorrland: ”Har inte de problemen”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag träder lagen om polisens nya visitationszoner i kraft. Polisen i Västernorrland menar att det i nuläget inte finns några planer på att införa de så kallade säkerhetszonerna i länet.

– Jag ser inte att vi idag har de problem som uppfyller kraven för att upprätta en sådan zon i Västernorrland, säger Josef Wiklund, polisområdeschef.

Lagen som röstades igenom i riksdagen i början av april, ger polisen ökade befogenheter att inom ett avgränsat område söka efter bland annat vapen, i syfte att motverka skjutningar och sprängningar.

Men, lagen är omdiskuterad och har mötts av kritik, bland annat för att helt oskyldiga riskerar att visiteras.

”Inte aktuellt”

– Min inställning är att vara restriktiv, och samtidigt vara väldigt noggrann i att följa vilka nivåer runt om i landet man ser ligger till grund för att inrätta en visitationszon. Men där är vi inte idag i Västernorrland, säger Josef Wiklund.

I klippet ovan svarar polisområdeschefen i Västernorrland på tre frågor om visitationszoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.