Norra Skogs vd Pär Lärkeryd förvånas över brevet eftersom de redan sagt nej till förhandling. Foto: SVT/Mikael Lundgren

Ingen förhandling mellan Profura och Norra Skog

Uppdaterad
Publicerad

Profura meddelade i ett offentligt brev att de ville sätta sig ner och förhandla med ägaren Norra Skog om ett övertagande av Östavalls sågverk. Svaret från Norra Skog, som skrevs under fredagen, är dock negativt.

I ett brev från en advokatbyrå som skickats till Norra skogs styrelseordförande och vd försöker Fiskarheden och Profura få till en förhandling om ett övertagande av sågverket i Östavall. Att brevet skickats överhuvudtaget förvånar Norra Skogs vd Pär Lärkeryd.

– Jag har inte haft personlig kontakt med Bernt Ivarsson på Profura som ligger bakom brevet, men jag vet att han har pratat med bland andra vår ordförande och industrichef. Han har fått tydliga besked om att sågen inte längre finns tillgänglig på marknaden. Vi har gått vidare sedan några veckor tillbaka och säljer nu inkråmet.

Östavallssågen

Säljs och flyttas

Andra delar av sågverket kommer att flyttas för att utveckla sågverket i Hissmofors. Att sågverket töms på maskiner ska dessutom Profura fått fått reda på i samtal med Norra Skog.

– Jag vet inte strategin bakom brevet eftersom de redan vet att en förhandling inte kan komma till stånd.

Planer för industriområdet

Enligt Pär Lärkeryd vill dock Norra Skog att själva industriområdet ska fortsätta utvecklas. Samtal förs med andra företag och med kommunen om det.

– Vi har idéer om vad vi skulle kunna göra och vi har några andra med oss som också har ett visst intresse. Men då måste hela dialogen ändras från att titta i backspegeln och istället blicka framår. det är det vi måste göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet