Efter att ha skadats allvarligt och fått en blödning på mjälten skickades ungdomen hem från akuten i Sollefteå utan att någon skiktröntgen gjordes. Foto: SVT

Chefläkare: ”Det är ett potentiellt livshotande tillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

En av de allvarligt skadade i Kramforsolyckan skickades hem från akuten, trots smärta i buken och blödningar i mjälten. Två dagar senare sprack mjälten. ”Det är ett potentiellt livshotande tillstånd”, säger chefläkare Fredrik Andersson på Region Västernorrland.

Enligt en förälder till den skadade i Kramforsolyckan (8 september) konstaterades en blödning i mjälten redan vid första besöket på Sundsvalls sjukhus. När ungdomen efter ytterligare några dagar fick smärtor i buken uppsökte de akuten på Sollefteå sjukhus. Än en gång skickades ungdomen hem, för att två dagar senare hittas i det närmaste livlös i sin lägenhet med en sprucken mjälte.

”Behöver undersöka med skiktröntgen”

Enligt chefläkare Fredrik Andersson, på Region Västernorrland, bör en patient med en konstaterad mjältskada, som skickats hem genomgå en grundligare undersökning om tillståndet försämras.

Bilkrasch i Kramfors

– Då behöver man undersöka med en skiktröntgen, men man behöver också få en klinisk bedömning från någon som är bra på just det här. Om man bor åt Sollefteå-Kramfors hållet så är det Sundsvall som gäller för den typen av skador, säger Fredrik Andersson.

Ingen klinisk bedömning

Enligt den anhörige till den skadade ungdomen gjordes aldrig någon skiktröntgen i Sollefteå. Inte heller gjordes någon klinisk bedömning i Sundsvall. Blödningen i mjälten fortsatte tills mjälten sprack.

Hur länge överlever man med en spräckt mjälte?

– Det går inte att svara på, eftersom det beror på hur det ser ut, säger Fredrik Andersson.

Däremot brukar en skadad mjälte inte opereras även om den blöder, så länge patienten mår väl.

Oklart om händelsen utreds

– Risken med kirurgi är att mjälten ligger så till att man kan få skador på andra organ, dessutom blir man mer infektionskänslig om man tar bort mjälten, vilket då är ett livslångt problem, säger Fredrik Andersson.

SVT Västernorrland har försökt nå en ansvarig på Sollefteå sjukhus för att få svar på varför ingen skiktröntgen gjordes andra gången patienten uppsökte akuten. Presstjänsten på Region Västernorrland säger att regionen inte uttalar sig i enskilda patientärenden.

Fortfarande är det oklart om händelsen kommer att utredas. I början av oktober fanns det ingen avvikelserapport skriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet