Ingen ställs inför rätta efter larmhaveriet i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal mot personal vid polisens regionledningscentral i Umeå efter det så kallade larmhaveriet i Härnösand förra våren.

Det dröjde nästan en och en halv timme innan polisen kom till en lägenhet i Härnösand där både ett mord och flera våldtäkter begåtts samma natt – men förundersökningen om tjänstefel läggs nu ned.

En efterfest i en studentlägenhet i Härnösand i maj i fjol slutade med att en 19-årig man höggs till döds och en ung kvinna våldtogs flera gånger. Allt begått av en och samma gärningsman: en 22-åring som senare dömdes till livstidsstraff och utvisning för både för mordet och för våldtäkterna.

Våldtäktsoffret larmade polisen två gånger från lägenheten och berättade vad som pågick. Men trots kvinnans förtvivlade och panikslagna samtal dröjde det nästan en och en halv timme innan den första polispatrullen kom till platsen.

Larmhaveriet

Kvinnan ansåg sig inte ha blivit tagen på allvar av polisens personal vid regionledningscentralen i Umeå, som tog emot larmsamtalen. En förundersökning om eventuellt tjänstefel mot flera polisanställda inleddes.

Internutredning

Händelsen har internutretts under nästan ett och ett halvt års tid, under ledning av särskilda åklagarkammaren i Malmö.

Men under onsdagen fattades beslutet om att utredningen slutligen läggs ner. Det blir alltså ingen rättsligt prövning av ärendet. Brott kan helt enkelt inte styrkas.

– I efterhand kan man konstatera att konsekvenserna blev katastrofala. Men jag måste pröva det hela utifrån de förutsättningar som larmoperatörerna hade där och då. Och jag bedömer inte att jag på objektiva grunden kan förvänta mig en fällande dom om jag skulle gå till domstol med det här, säger chefsåklagare Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren till SVT.

”Oklara uppgifter initialt”

Enligt internutredningen, som Per Nichols betecknar som grundlig och noggrann, var till exempel de initiala uppgifterna i larmsamtalen oklara och svårbedömda.

– Jag vill betona att jag enbart har prövat det här straffrättsligt, alltså om något brott har begåtts. Allt annat i det här ärendet är polisens sak att ta ansvar för att utreda, säger Per Nichols.

Hör honom i klippet här.

Vi har sökt ansvariga hos polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet