Inget beslut om besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om besparingar i socialnämnden i Sundsvall i dag. Koalitionen anser att det behövs en ordentlig risk och konsekvensanalys innan beslutet tas.

Sedan tidigare har socialnämnden beslutat om nedskärningar på drygt 100 miljoner kronor. Men man måste krympa kostnaderna med ytterligare 40 miljoner kronor för att få verksamheten att gå runt 2014. Socialnämndens ordförande Mats-Johan Adner beskriver situationen med att det är som att försöka vrida ur det sista ur en trasa som redan är helt torr.

– Det är otroligt tråkigt att vi hamnat i den situationen och vill verkligen inte medverka till att folk får det sämre, säger Mats-Johan Adner, socialnämndens ordförande.

Slink In

Enligt mål- och resursplanen som socialförvaltningen tagit fram hotas blanda annat daglig verksamhet för dementa att avvecklas samt verksamheten Slink in. Men när beslutet om nedskärningar skulle klubbas i dagens socialnämnd valde koalitionen till mångas förvåning att skjuta beslutet på framtiden.   

– Det behövs en ordentlig risk och konsekvensanalys, säger Mats-Johan Adner.

Men redan nu gav Mats-Johan Adner besked om att han inte tycker att Slink in ska avvecklas, och innan man beslutar om att stänga daglig verksamhet för dementa måste man titta på hur det påverkar andra kostnader påverkas, bland annat riskerar kostnaderna för hemtjänst att öka.

– Jag tycker det blir fel, man ska inte spara där det kommer att kosta i andra ändan, säger Mats-Johan Adner

Dessutom säger han att socialnämnden kommer att begära mer pengar till verksamheten.

– Vi får helt enkelt uppdrag till fullmäktige att ge oss mer pengar. Vi kan inte trolla och det är människor vi har att göra med. Det är otroligt viktigt, säger Mats-Johan Adner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slink In

Mer i ämnet