Slink In firar 10 år

Uppdaterad
Publicerad

I lördags var det exakt tio år sedan socialtjänstens verksamhet för människor i socialt utanförskap, Slink In, öppnade sina dörrar. På måndagen firades jubileet med tårta.

Marika Ejleström har varit med och byggt upp verksamheten från början. Hon är en av dem som kan intyga att Slink In länge kämpat i motvind, när sparförslag hotat om nedläggning.

– Man blir ju liksom lite nere. Man vet ju ändå inte, även om man vill övertyga sig själv, att vi blir kvar. Lite osäkert, men nu är vi på toppp, så nu kör vi, säger hon.

Slink In

Mittnytt: Hur mycket betyder det här för människorna?

– Jag tror att det betyder oerhört mycket. Det betyder väldigt mycket för mig att få hjälpa till, stötta och finnas till för de här människorna. Men för klienterna som kommer vidare, så är det ju ibland en fråga om liv och död, säger Marika Ejleström.

Mittnytt: Vad betyder det här för dig personligen?

– Jättemycket. Det är ett ställe man kan få dricka kaffe på, duscha, få nya kläder och värma sig, säger Ann-Marie, som besökt Slink In dagligen i cirka fem års tid.

När verksamheten öppnade för tio år sedan kom drygt tio personer om dagen. I dag är det drygt 45 personer som besöker Slink In dagligen. Men ökningen beror inte på att antalet missbrukare och hemlösa har ökat i Sundsvall, menar Marika Ejleström.

– Jamen de är ju de som inte vågat komma hit tidigare. Tjejer som kanske inte har kommit hit från början, för det är ganska skamfyllt för tjejer att vara missbrukare, som jag har uppfattat det. Men de har börjat komma nu, och det är ju  bra, säger Marika Ejleström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slink In

Mer i ämnet