Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanade tidigare i veckan länsstyrelser i landet att införa totalt eldningsförbud. Foto: SVT/TT

Inget totalt eldningsförbud i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanade tidigare i veckan länsstyrelser i landet att införa totalt eldningsförbud. Runt 16 länsstyrelser har hörsammat uppmaningen. Inte i Västernorrland.

– Ett totalt eldningsförbud skulle påverka privatpersoners liv väldigt hårt. Man får inte ha en öppen låga, inte tända ens en tändsticka utomhus någonstans, säger Sören Thor, tf länsråd i Västernorrland.

Läget kan ändras

Istället vill länsstyrelsen, i samråd med räddningstjänsterna i länet, avvakta utvecklingen. Men frågan är hela tiden öppen och ett beslut om totalt eldningsförbud kan komma snabbt vid behov.

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Faran inte över

I helgen ska det enligt prognosen falla regn över Medelpad men inga skyfall så faran för bränder är långt ifrån över.

– Faran är definitivt inte över, vi följer det här väldigt noga tillsammans med SMHI som tagit fram ett brandindex så förbudet kan skärpas om det behövs. Om vi gör en annan bedömning än den vi gjort hittills, säger Sören Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet