Iskallt mellan regionen och universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mittuniversitetets hastiga besked att man fryser flera nyckelutbildningar inom vårdsektorn tycks relationen mellan ledande politiker inom Region Västenorrland och Mittuniversitetet nått rena fryspunkten.

Lärarbrist och rekryteringsproblem tvingade  först Miun att stoppa intaget till utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska. Bara en kort tid därefter kom ett ytterligare åtgärdspaket -  intaget till sjuksköterskeutbildningen till våren stoppades.

Irritationen är påtaglig över vad som – från regionhåll – upplevs som ett sätt att mörka omständigheterna bakom besluten. 

Kris för vårdutbildningar på Miun

”Dags att skringa dimmorna”

– Vi borde ha informerats redan i ett tidigt skede, säger Per Wahlberg, moderat oppositionsråd i regionen och menar att det är märkligt att regiondirektören fick information om besluten först i måndags, den 24:e september.

– Ledningen för Mittuniversitetet får inte godkänt för hanteringen av den här krisen, menar Wahlberg.

I ett inlägg på sociala medier uppmanar Per Wahlberg Anders Fällström att ”skingra dimmorna” kring beslutet och redogöra tidpunkten när regionen informerades om läget på utbildningen.  Wahlberg ville att även en redovisning av hur många vid vårdutbildningarna som valt att säga upp sig.

Jag sitter i Regionstyrelsen där vi för första gången fick informationen tisdagen 25/9.” skriver Wahlberg.  ”Det var första gången vi som styrelse fick information om det krisläge som råder”

”Skapar konflikt mellan regionen och universitetet”

Anders Fällström, rektor vid Miun svarar, korthugget; 

”Om du är intresserad av att skapa en konflikt mellan universitet och region tror jag du gör helt rätt i att ställa dina frågor via Facebook och media”, skriver Fällström.

Wahlberg pekar på de olika forum för samverkan där företrädare för både Region Västernorrland och Mittuniversitetet funnits med. Det har funnits gott om tillfällen att lyfta de problem som funnits inom vårdutbildningen, men det har inte gjorts, menar han.

Skeptisk till åtgärdsplan

I en intervju i SVT Västernorrland i torsdags, den 27:e september, hävdade Anders Fällström att universitetet har en åtgärdsplan,  men att man behöver ungefär ”ett år på sig för omställningsarbetet, för att komma på plats.”

Men Per Wahlberg är skeptisk till att det har särskilt stora chanser att lyckas.

– Om personalen redan idag flyr utbildningen för att man upplever stora problem med ledning och styrning på Miun så lär det inte bli lätt för universitetet att klara den nyrekrytering man nu hoppas på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris för vårdutbildningar på Miun

Mer i ämnet