IT i skolan – glesbygdskommuner på efterkälken

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande finns det skolor med få datorer och krånglande nätverk. Nu anser utbildningsminister Anna Ekström (S) att kommuner och friskolor måste prioritera it-stödet i skolan.

Samtidigt som tillgången till datorer i skolan ökar så förekommer det stora skillnader mellan olika kommuner och skolor i landet. Enligt utbildningsminister Anna Ekström är det ett problem som kommunerna och friskolorna nu måste åtgärda. Olikheterna strider mot kraven på en likvärdig skola säger hon:

– De kunskaper som krävs i framtiden ska alla elever få del av oavsett vilka föräldrar man har, vilken skola man går i eller i vilken del av landet man bor. Det ska vara lika för alla, säger Anna Ekström som på fredagen besökte Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) i Härnösand.

Håller inte måttet

Å ena sidan finns det idag nästan en dator per elev i grundskolan, visar en färskt undersökning från Skolverket. Å andra sidan vittnar sju av tio rektorer i samma undersökning om eftersatta investeringar i digitala lösningar. Det rör sig om brister i kompetensutveckling, krånglande nätverk och it-hjälpmedel som inte håller måttet. Bara hälften av grundskolorna har tillgång till support samma dag.

Vid besöket i Härnösand fick utbildningsministern veta att det finns skolor som har svårt att ta till sig SPSMs stöd på grund av eftersatt it-stöd. De små glesbygdskommunerna tenderar att hamna på efterkälken.

Digital framtid

Om man som förälder är missnöjd med it-stödet i barnens skola tycker hon att man ska ta upp frågan med rektorer och kommunen eller friskolan.

– Här måste våra kommuner och friskolor nu se till att det finns bra verktyg. Dels för att eleverna som växter upp i en digital värld måste lära sig att hantera verktygen. Dels för att de nationella proven ska genomföras digitalt bara om några år. Då måste det fungera i alla delar av landet.

– Framtiden kommer att vara väldigt digital och då måste dagens elever kunna behärska verktygen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.