Ivar fällde miljoner kubikmeter skog

Uppdaterad
Publicerad

De första preliminära bedömningarna visar nu att stormen Ivar skadat mellan 4,5 och 6,5 miljoner skogskubikmeter.

Skogsstyrelsen och skogsbruket preliminära bedömning är att stormen Ivar skadat mellan 4,5 och 6,5 miljoner skogskubikmeter i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län.

”Oerhörd påfrestning”

Med stormskadorna efter Hilde tidigare i vinter är det nu uppemot tio miljoner kubikmeter som ligger i skogen och som måste tas om hand senast till sommaren.

Stormen Ivar

– Det kommer att bli en oerhörd påfrestning på skogsbruket och det kommer att krävas stora omdisponeringar av resurserna, säger Claes Fries, skadesamordnare vid Skogsvårdsstyrelsen till Mittnytt. Dom drabbade skogsägarna är dessutom i många fall samma som drabbades av stormen Dagmar för två år sedan.

Värre än Dagmar

Kommunerna Ragunda, Bräcke och Berg tycks vara särskilt hårt drabbade. Svåra skador finns också i Västernorrlands län upp till Ådalen, men framförallt i Medelpad, samt i norra Gävleborgs län.

– Det är mycket värre än vi först befarade. Stormen Ivar är mer omfattande än stormen Dagmar och vi uppskattar att mellan 4,5 och 6,5 miljoner skogskubikmeter fallit, säger Clas Fries.

I början av februari 2014 beräknas en slutlig summering av stormens omfattning vara klar.

Granbarkborren hotar

Stormen Ivar drabbade i stort sett samma område som drabbades hårdast av stormen Dagmar för två år sedan. Nu finns väsentligt mer granbarkborre i där.

– Det är därför mycket angeläget att i första hand ta hand om stormskadad gran innan granbarkborren svärmar under försommaren. Senast den 1 juli måste stormskadat virke vara ute ur skogen i Gävleborgs län och den 15 juli i de två norra länen, säger Clas Fries.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet