Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ivos verksamhetschef Marie Åberg om vilka åtgärder som kan bli aktuella om kötiderna till BUP inte blir kortare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ivo:s analys – långa väntetider hos BUP får allvarliga konsekvenser: ”Vardagen blir svår att hantera”

Uppdaterad
Publicerad

Långa väntetider hos BUP kan få allvarliga konsekvenser och bland annat leda till att barnen blir hemmasittare.

Det konstaterar Ivo och Pan i en ny rapport med fokus på barns psykiska hälsa.

”Vår analys visar att när barn behöver vänta på psykiatrisk vård eller utredning blir skolan ofta lidande och vardagen blir svår att hantera.”

Så står det bland annat i den rapport som Ivo tillsammans med patientnämnderna har skrivit, som bygger på analyser av ärenden och klagomål som rör barns psykiska hälsa.

Långa väntetider

Nästan en fjärdedel av klagomålen till PAN under 2021 handlade om barn som har eller behöver psykiatrisk vård – hos Ivo var den siffran nästan en tredjedel. Klagomålen handlar bland annat om att samordningen i vården är bristfällig, att väntatiderna är långa och att kommunikationen är dålig.

Allvarliga konsekvenser

Enligt Ivo och Pan riskerar barnen att bli ”hemmasittare”, vilket kan få långtgående konsekvenser för deras framtid.

Att riskerna med långa väntetider är många har Ivo tryckt på under flera år och den senaste rapporten visar att väntetiderna fortsatt är ett stort problem. Och konsekvenserna kan bli allvarliga, konstaterar man.

– Att inte få vård i tid leder ofta till att tillståndet för de här barnen försämras. I en del fall har det varit utebliven vård och uppföljning som har lett till att barn har utfört självmordsförsök eller till och med begått självmord. Och barn och unga som har självmordstankar eller självskadebeteenden behöver ju omedelbart få hjälp och inte hamna i en kö för att vänta på vården, säger Marie Åberg, enhetschef på Ivo.

Hör henne berätta vad Ivo kan ta till för åtgärder om situationen inte förbättras i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer